Welkom in de wereld van het dividend

  

150_de_heer_poelmann.jpgSinds de wereld zich ervan bewust geworden is dat de onbelemmerde groei van schulden onhoudbaar is geworden, is er veel veranderd in onze samenleving. In 2008 hebben we leren leven met de bankencrisis. Opeens was het allemaal niet zo zeker rond onze banken. Grote banken, ook wel systeembanken genoemd, konden de crisis overleven dankzij de beschermende hand van de overheid zowel in Amerika als in Europa. Kleine banken moesten het onderspit delven en spaarders kregen maar een gedeelte van hun ingelegde gelden terug. 

 

Schuldencrisis

Spaarrekeningen waren plotseling niet meer de veilige plek voor ons spaargeld.  Maar nog erger, de rente die wij op onze spaarrekeningen kregen, liep tot een minimum terug. Spaarders zochten daarop hun heil bij de overheid, ofwel de staatsobligaties. Het werd echter al snel duidelijk, dat de schuldencrisis niet beperkt bleef tot de banken. Veel landen hebben zichzelf ook veel te diep in de schulden gestoken en het afgelopen jaar heeft duidelijk gemaakt dat ons spaargeld ook daar niet meer veilig is. De dramatische ontwikkelingen rond Griekenland heeft geleerd dat afschrijven op staatsobligaties weer actueel is geworden. Veel beleggers zitten nu met de vraag welke landen nog met afschrijving op hun staatsschuld komen.

 

Dividend als alternatief

De onzekerheid rond ons spaargeld is voor beleggers en spaarders aanleiding te zoeken naar alternatieven en bij die zoektocht komen ze al gauw uit bij dividend. Niet omdat dividend nu 100% zekerheid zou bieden. Want ook dividend kan worden verlaagd en soms wel helemaal worden gestopt. Dividend biedt over het algemeen wel meer zekerheid voor het geval inflatie de oplossing wordt voor het wegwerken van de schuldenberg. Nu kunnen we ons daar nog weinig bij voorstellen, maar de westerse wereld is al enige tijd bezig de geldpersen te laten draaien. De Amerikanen zijn ermee begonnen en de Europeanen weten er inmiddels ook weg mee. We zien nog maar weinig van die inflatie als het gaat om prijsstijgingen. Dat komt, omdat de consument met alle onzekerheid om zich heen op zijn geld blijft zitten en het geld dus niet laat rollen. Maar al het extra geld dat de centrale banken in de markt pompen, zal eens in beweging komen en dan grijpt de geldontwaarding om ons heen.

 

Dividend weer populair

Een manier om die geldontwaarding voor te blijven is beleggen in aandelen die dividend uitbetalen. Deze vorm van beleggen is een tijdje wat minder populair geweest. Beleggers gingen liever voor groei en daarop ligt bij de meeste dividendaandelen niet de nadruk. Bedrijven met een onstuimige groei zien we de laatste jaren niet zoveel meer. Dividend wint daarom steeds meer aan populariteit. Dividend is in feite een uitkering uit de winst. Voor sommige beleggers of spaarders zijn de inkomsten uit dividend een extraatje op hun inkomen. Anderen gebruiken de inkomsten voor herbelegging om zo een kapitaal voor de toekomst op te bouwen. In de beleggingswereld zijn een aantal technieken ontwikkeld om het inkomen uit dividend te maximeren, dan wel dividend te genereren uit aandelen, die een hoge mate van zekerheid bieden.

 

Dividend nieuwsbrief

Drie dividend nieuwsbrieven The Dividend Factory, PensioenDividend.nl en GroeiDividend hebben hun krachten gebundeld en daar is deze nieuwsbrief, DividendRadar, uit voortgekomen. Ik ga u de komende tijd wat meer wegwijs maken in de wereld van het dividend. Welke keuzes kunt u maken als het gaat om maximeren van dividend en op welke zekerheden moet u letten? Dividendgroei is een ander thema en nieuw daarbij is dat er een techniek is ontwikkeld om groeidividend nog wat extra te laten groeien zonder daarbij buitensporige risico’s te lopen. Al deze onderwerpen komen de komende tijd aan de orde. Soms met actuele voorbeelden en soms met een verwijzing naar de nieuwsbrief, waar u meer kunt vinden over het onderwerp. DividendRadar is een extra service, die u gratis wordt aangeboden. Deze nieuwsbrief heeft een informatief karakter en wij hopen, dat wij u met deze nieuwsbrief wat meer kennis kunnen geven in de wereld van het dividendbeleggen.

Als u begint met dividendbeleggen gaat DividendRadar voor u zeker een aanvulling worden op uw kennis rond dividend. In de eerstkomende nieuwsbrief geef ik u een aantal tips, waarmee u de zekerheid rond dividendbeleggen kunt vergroten.

Hartelijke groet,
 
Eric Poelmann