Jaargang 6, nummer 10, 6 februari 2017

 
Een CEF met een hoog dividend

Eric Poelmann

Ik schrijf er niet zo vaak over, dus misschien heeft u deze beleggingsmogelijkheid wat uit het oog verloren. Het gaat hier over de CEF wat staat voor closed-end fund. Wat was dat ook alweer, een closed-end fund? Het gaat hier om een soort beleggingsfonds in aandelen. Het is vergelijkbaar met de mutual funds en de ETF’s, maar er is één belangrijk verschil. Een CEF is een beleggingsfonds met een beursnotering. Het fonds geeft eenmalig aandelen uit en brengt die naar de beurs. Het geld dat ervoor terugkomt wordt belegd in aandelen. Een CEF is dus een beleggingsfonds in aandelen, dat zelf aandelen uitgeeft en die aandelen hebben een beursnotering. Een belangrijk kenmerk van een CEF is, dat het maar één keer aandelen uitgeeft. De beursnotering van die aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Maar dat betekent tegelijkertijd, dat de beursnotering niet altijd gelijk hoeft te zijn aan de intrinsieke waarde, ofwel de waarde van de aandelen die de CEF in haar portefeuille heeft. Die waarde noemen we de net asset value, ofwel de NAV. Als de beurskoers van de CEF lager ligt dan de NAV dan noemen we dat een discount.

Risico
Veel CEF’s noteren op de beurs lager dan de NAV. U kunt dus op de beurs een mandje aandelen kopen voor een koers, die lager is dan de optelsom van de aandelen die in het mandje zitten. Bijvoorbeeld, u kunt op de beurs via een CEF een mandje aandelen kopen met een korting van bijvoorbeeld 10%. Maar er is meer. De manager van de CEF kan geen nieuwe aandelen uitgeven, maar hij kan wel geld lenen met de aandelen van de CEF als onderpand en daarvoor nieuwe aandelen aan de portfolio van de CEF toevoegen. We noemen dat hedgen. De mate waarin de manager geld leent, bepaalt de hoogte van het risico van koersbewegingen. Hoe meer een manager aan hedgen doet, hoe scherper de koers van een CEF kan dalen als de beurs omlaag gaat. Maar daar staat tegenover, dat de CEF meer aan dividend kan uitkeren, omdat er verhoudingsgewijs meer aandelen in de portefeuille zitten dan het CEF aan eigen kapitaal heeft. Daarom zien we vaak dat CEF’s een hoog dividend uitkeren.

Een dividend van 9%
Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar dat is het niet. Voor u als bellegger is belangrijk, dat u in de gaten houdt hoeveel de CEF aan geld leent voor hedgen. Daar kunt u het risico mee inschatten. Tegelijkertijd wordt u dus wel beloond, want de CEF kan meer dividend uitkeren omdat de aandelen in de portefeuille van de CEF meer uitkeren en omdat de CEF meer kan handelen met de aandelen in haar portefeuille en dus meer koerswinst kan realiseren. Maar let wel, dit geldt zolang het goed gaat op de beurs. Gaat het minder, dan is uw koersrisico hoger. Als u dat wilt accepteren, dan is Nuveen Diversified Dividend & Income Fund (NYSE: JDD) misschien iets voor u. Het fonds heeft een gespreide portfolio. 29% is belegd in gewone dividendaandelen, 40% in real estate investment trusts, 32% in senior loans en 36% in leningen van opkomende markten en obligaties van bedrijven buiten Amerika. Bij elkaar is dat dus wel meer dan 100%. Dat komt, omdat deze CEF in beperkte omvang geld heeft geleend en dat gebruikt heeft om haar portefeuille in omvang te vergroten. Deze CEF heeft een notering met een discount van 6% en keert elk kwartaal 27 cent dividend uit. Daarmee komt het dividendrendement uit op 9%. Een aantrekkelijke belegging.

Wilt u meer weten over closed end fondsen met een hoog dividend, dan is Elke Maand Dividend van Paul van den Heuvel zeker iets voor u. Klik hier als u hier iets meer over wilt weten..

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft geen positie in Nuveen Diversified Dividend & Income Fund.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.