Jaargang 6, nummer 12, 20 februari 2017

 
Zuinig met water

Eric Poelmann

Afgelopen week hebben we in Californië een megastorm over ons heen gehad. Nu zijn ze in Californië niet zoveel gewend wat regen betreft. Ze praten al over een storm op tv als er twee druppels regen vallen, maar afgelopen vrijdag was het serieus. In het zuiden is op één dag 8 tot 12 inch regen gevallen. Dat is tussen de 200 en 300 millimeter regen en er was dus flinke overlast. De afgelopen jaren heeft Californië een serieuze droogteperiode gekend. En dat was goed te zien in de stuwmeren, die voor driekwart leeg stonden. Californië heeft heel veel water nodig, want landbouw is één van de belangrijkste activiteiten van deze staat. Als u deze staat ooit eens bezoekt, ga dan vooral ook eens landinwaarts en kijk hoe over honderden vierkante mijlen landbouw de hoofdactiviteit is. Droogte is dus zo ongeveer het ergste wat deze staat kan overkomen. Het was tot aan deze winter triest om te zien hoe schaars het water geworden was, maar deze winter vindt er een inhaalslag plaats. Tot aan vorige week lag er al twee keer zoveel sneeuw in de bergen dan normaal. En smeltende sneeuw zorgt voor een geleidelijke opvulling van de meren gedurende de hele zomer.

Waarschuwing
Komende zomer zal er dus geen watergebrek zijn. maar de afgelopen droogte was een waarschuwing. Het kan zo weer zijn, dat hier weer jarenlang nauwelijks een druppel regen valt. De bewoners van Californië zullen veel zuiniger met water moeten worden. De landbouw heeft water nodig, maar onze tuinen zullen een andere structuur moeten krijgen, die veel minder water vereist. En beleggers zullen meer focus moeten krijgen op alles wat met water te maken heeft. Water is belangrijker dan olie, want olie is er genoeg en bovendien is de wereld erop gericht om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Met water is dat anders. En zeker als we het over zoet water hebben. De wereldbevolking groeit nog steeds en dus groeit ook de behoefte aan schoon water. Voor direct gebruik, maar ook voor de landbouw, dat met de groeiende wereldbevolking meer moet produceren. En de afgelopen droogteperiode in Californië heeft ons geleerd, dat schoon zoet water geen vanzelfsprekendheid is.

Meer efficiënt gebruik
Analisten zien een groeiend gat ontstaan tussen de vraag naar water en het aanbod. Eens zal dat tot een watercrisis leiden. En dat zal minder lang duren dan velen denken. Van deze trend kunnen beleggers profiteren door nu al te investeren in bedrijven die zich specialiseren in allerlei watertechnieken. We kunnen geen water produceren. Wat we wel kunnen is efficiënter omgaan met het water dat we hebben. Een belangrijk deel van die efficiency komt van het hergebruik van afvalwater. Xylem Inc (NYSE: XYL) is een onderneming die zich toelegt op watertechnologie. En daar hoort het schoonmaken van afvalwater ook bij. Dat laatste wordt steeds ingewikkelder. Door de vergrijzing van de wereldbevolking gaan we bijvoorbeeld steeds meer medicijnen gebruiken. De overblijfselen daarvan dumpen we ongewild in het afvalwater en die overblijfselen moeten er weer uit.

Hoger budget voor infrastructuur
Een ander probleem is de verstedelijking in vooral China. De hoeveelheden afvalwater worden in China zo groot, dat er nauwelijks nog voldoende capaciteit is om al dat afvalwater schoon te krijgen. Maar Xylem richt zich ook op infrastructuur technologie. De nieuwe president Trump heeft de infrastructuur van het land tot een topprioriteit gemaakt, waar vele miljarden in worden geïnvesteerd. Xylem is actief in zowel China als Amerika. Al die investeringen zowel van de  Chinese als de Amerikaanse overheid komen terecht bij bedrijven zoals Xylem. De onderneming keert geen top dividend uit, maar wel een dividend dat elk jaar groeit. In de afgelopen 5 jaar is het kwartaaldividend van de onderneming met 80% gegroeid van 10 cent naar 18 cent. Vorige maand ging het kwartaaldividend omhoog van 15,5 cent naar 18 cent. Daarmee komt het dividendrendement uit op 1,5%. En met alle overheidsinvesteringen die voor deze sector te wachten staan, is er alle reden om aan te nemen dat het dividend ook de komende jaren flink kan doorstijgen. Op de huidige koers kunt u het aandeel kopen.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een kooporder voor Xylem onder $48.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.