Jaargang 6, nummer 14, 6 maart 2017

  

Een veilig gevoel  

Eric Poelmann

Een portfolio vol dividendaristocraten is het meest veilige aandelenbezit dat een belegger kan hebben. Natuurlijk kunnen de koersen van die aandelen ook wel eens dalen, maar de kans op een dividendverlaging is uiterst klein. Zeker als uw inkomen een hoge prioriteit heeft, is een dividendverlaging pijnlijk. Dividendaristocraten zijn aandelen, die minstens 25 jaar op een rij het dividend hebben verhoogd. De ondernemingen achter die aandelen zijn er trots op, dat ze deze historie hebben. Ze zullen er ook alles aan doen om de reputatie, die ze als dividendaristocraat hebben, waar te maken. En natuurlijk is het zo, dat we als belegger niet alleen op de reputatie af mogen gaan. Wat onderzoek in de cijfers en de ontwikkeling van een dividendaristocraat blijft belangrijk.

Elk jaar een hoger dividend
We mogen niet verwachten dat we bij een dividendaristocraat een dividendrendement kunnen verwachten van 5 of 6%. Als het dividend zo hoog zou zijn, dan is er stellig iets aan de hand. Dat wil overigens niet zeggen, dat u nooit op zo’n rendement kunt komen, want de eigenschap van een aristocraat is immers dat het dividend elk jaar verhoogd wordt. Daarom durf ik wel op aristocraten in te zetten, omdat ik ervan overtuigd ben, dat de rente voor een langere tijd laag blijft. Dat wil niet zeggen, dat de rente niet kan stijgen. In Amerika zien we een opwaartse beweging, maar ik schat in dat die beperkt zal blijven. Waar voorheen 4% de gemiddelde rente was, denk in dat we voor de komende 20 jaar bij een gemiddelde van 2% zullen blijven steken. En dat betekent, dat beleggers die op inkomen uit zijn, met aandelen beter uit zijn. En zeker als u zich concentreert op kwaliteitsaandelen als dividendaristocraten.

Overname
Een aandeel dat zeker past in een veilige portfolio, is het Amerikaanse McCormick & Company (NYSE: MKC). Deze onderneming is marktleider op het gebied van kruiden en smaakmakers voor restaurants en huishoudens. De onderneming brengt zijn producten onder verschillende merken aan de man. Het bekendste merk is McCormick. Andere merken zijn Old Bay, Zatarain’s en Thai Kitchen. Het geheim achter het succes van de onderneming is de schaalgrootte. McCormick heeft 20% van de wereldmarkt in handen en is vier keer zo groot als zijn belangrijkste concurrent. Daarnaast is de onderneming voortdurend op overnamepad. De laatste overname was die van de Australische kruidenfabrikant Botanical Food, waarmee McCormick het merk Gourmet Garden in handen kreeg. Relatief gezien was deze overname geen grote. De omzet werd immers met slechts 1,4% vergroot. Maar er werd wel een nieuw merk aan de reeks van McCormick toegevoegd en er kon flink aan productiekosten worden gespaard. En kosten sparen is iets waar het management van de onderneming voortdurend aan werkt. Voor de komende 4 jaar staat immers een besparing van $400 miljoen op het programma.     

Oplopend dividend 
Door lage productiekosten te combineren met een sterke merkenpolitiek, heeft McCormick een hoge winstgevendheid kunnen bereiken. Daarmee is de free cash flow (FCF) ook voortdurend in een stijgende lijn. Dankzij de kostenbesparingen is de FCF ongeveer 50% beter geworden dan in 2006. En de free cash flow is belangrijk voor de aandeelhouders, want dat bepaalt de hoogte van het dividend. McCormick zet zijn producten af in 140 landen, waarbij de omzet in de opkomende landen sterk stijgt. Het dividend is de laatste 31 jaar onafgebroken gestegen. Momenteel keert de onderneming een kwartaaldividend uit van 47 cent per aandeel. In december is dat dividend nog met 9,3% verhoogd. In de laatste 10 jaar heeft de onderneming het dividend met 135% opgetrokken. Daarmee wordt duidelijk, dat geduld loont met een kwaliteitsaandeel als McCormick. Het rendement is nu 1,9%. Blijft de onderneming het dividend verhogen, zoals dat in de laatste 10 jaar gebeurd is, dan loopt het dividend gebaseerd op de kostprijs op tot bijna 4,5%. Voor de defensieve dividendbelegger is McCormick een aanrader.  

Bent u geïnteresseerd in aandelen met een GroeiDividend dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop een aanrader. Wilt u meer weten klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft geen positie in McCormick.

 
Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.