Jaargang 6, nummer 15, 13 maart 2017

  

Hoog rendement met meer risico  

Eric Poelmann

Wie wil er niet een dividendrendement van 10%? Veel beleggers kijken uit naar dergelijke rendementen. Normaal gezien zijn dit soort hoge dividendrendementen een waarschuwing voor onverwachte tegenslagen. Maar er zijn fondsen op de beurs, die meer dan 10% uitkeren en toch maar een beperkt risico hebben. Ik heb het dan met name over de closed-end fondsen, afgekort CEF’s. Een closed-end fonds is een soort beleggingsfonds, waarvan de aandelen genoteerd zijn op de beurs in New York. U kunt de aandelen dus gewoon kopen net zoals elk ander aandeel op de beurs. In tegenstelling tot veel andere beleggingsfondsen, is er bij de CEF sprake van een vast aantal aandelen. De koers van het CEF aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Bij veel CEF’s leidt dit tot een discount op de intrinsieke waarde van het CEF aandeel. De intrinsieke waarde is een optelling van de verschillende posities in de portfolio van de CEF gedeeld door het aantal aandelen, dat de CEF heeft uitgegeven. 

Flinke korting
Vorige week kreeg ik een CEF onder ogen met een dividendrendement van bijna 11%. Het gaat hier om Franklin Limited Duration Income Trust (NYSE: FTF). Het fonds noteert tegen een koers van rond de $12 en dat is een discount ten opzichte van de intrinsieke waarde van 8,04%. Met andere woorden, voor elke dollar intrinsieke waarde van het fonds betaalt u iets minder dan 92 cent. Franklin belegt hoofdzakelijk in corporate debt, leningen dus van ondernemingen. Maar Franklin heeft daarbij iets bijzonders gedaan. Maar 43% van de portfolio van Franklin bestaat uit gewone obligaties, terwijl 40% bestaat uit zogenaamde senior loans. De laatste leningen zijn over het algemeen gedekt door de bezittingen van de onderneming. Het zijn leningen, die worden aangehouden door banken, omdat ze meer zekerheid bieden. Daarom zijn ze minder liquide, maar voor een fonds als Franklin zeer geschikt. Het grote verschil met obligaties is verder, dat de rente bij obligaties vast staat, terwijl die van senior loans kan fluctueren met de rentestand. Dat laatste heeft twee voordelen. De houder van de senior loans ontvangt meer rente als de rentestand stijgt en de koers van de lening daalt niet als de rente stijgt.

Elke maand dividend
Het management van het fonds heeft eind vorig jaar haar politiek met betrekking tot het uit te keren dividend aangepast. Franklin wil op haar aandelen minimaal een dividend uitkeren van 10 cent per maand. Mocht het fonds niet genoeg inkomsten hebben voor die uitkering, dan wordt dat bijgepast door gerealiseerde koerswinsten of terugbetaling van vermogen. Voor Nederlandse en Belgische aandeelhouders maakt dat niet zoveel uit. Die betalen een withholding tax van 15% over de hele uitkering. Dit in tegenstelling tot Amerikanen, die over return of capital geen belasting hoeven te betalen. Amerikanen betalen daarentegen wel een hogere dividendbelasting. Return of capital is dus wel een sigaar uit eigen doos en de hoogte daarvan is niet van tevoren in te schatten. Toch is dat mijns inziens het risico wel waard met een dividendrendement van bijna 11%. Beleggers, die op een hoog rendement uit zijn, kunnen wat stukken in hun portfolio opnemen. Aardig is verder, dat het fonds elke maand dividend uitkeert.

Wilt u meer weten over CEF’s met een maandelijkse uitkering, dan is een abonnement op Elke Maand Dividend van Paul van den Heuvel onontbeerlijk. Informatie vindt u hier.
  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft geen positie in Franklin Limited Duration Income Trust.

 
Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.