Jaargang 6, nummer 18, 3 april 2017

  

Elke maand een uitkering  

Eric Poelmann

Voor steeds meer beleggers is het dividend meer dan het toetje bij de maaltijd. Omdat de  inkomsten bij spaarrekeningen zijn weggevallen, wordt dividend gebruikt om de regelmatig terugkomende rekeningen te betalen. In die gevallen is het wel heel fijn als het dividend frequent wordt uitgekeerd. En dan bedoel ik niet één keer per jaar en eigenlijk ook niet één keer per kwartaal, maar elke maand. Vorige week behandelde ik in mijn column een closed-end fund (CEF) met een maandelijkse uitkering. Er zijn heel wat van dat soort fondsen op de  beurs te krijgen. De nieuwsbrief Elke Maand Dividend is een goede handleiding als u geïnteresseerd bent in beleggingsfondsen met een maandelijkse uitkering. Het enige nadeel van beleggingsfondsen is, dat het dividend ook nog wel eens wil dalen. Maar daar staat tegenover, dat het dividend best wel hoog is. Dat komt, omdat de fondsmanager nog wel eens aandelen kopen met geleend geld. Als de beurs het goed doet, werkt dat prima. Maar bij een beursdaling vertaalt deze beleggingswijze zich vaak in een verlaging van het dividend.

Icoon
Er zijn echter ook individuele aandelen, die elke maand een dividend uitkeren. Hier wordt niet met geleend geld gewerkt en is het dividend veel stabieler. Sterker, er zijn aandelen waar het maandelijks dividend een opgaande lijn vertoont. Leest u mijn column regelmatig, dan bent u ongetwijfeld Realty Income (NYSE: O) al eens tegengekomen. Deze verhuurder van winkelruimte heeft een dividendrendement van 4,4% en verhoogt zijn dividend maandelijks met kleine beetjes. Het aandeel lijkt wel op een obligatie, omdat het dividend jaar in jaar uit elke maand weer wordt uitgekeerd. Dit aandeel keert al 559 maanden op een rij dividend uit en heeft dat dividend 77 maanden op een rij verhoogd. Ik heb dit aandeel al jaren in mijn portfolio. In feite zou elke dividendliefhebber aandelen Realty Income moeten hebben.

Ondergewaardeerd
Vandaag kom ik met een ander aandeel dat uw aandacht verdient. Het gaat om EPR Properties (NYSE: EPR). Net als Realty Income gaat het hier om een Real Estate Investment Trust (REIT), maar deze onderneming is een beetje speciaal. De beleggingen bestaan uit bioscopen, golf courses, entertainment parken, ski resorts en geprivatiseerde scholen. Een heel scala aan onroerend goed en ik ken eigenlijk geen REIT in Amerika, die iets vergelijkbaars doet. Veel adviseurs in beleggingen raden hun klanten liever onroerend goed aan, dat ze een beetje kennen. Appartementen, kantoren, fabrieken en meer van dat soort beleggingen. Onbekend maakt onbemind is het gezegde, maar dat wil niet zeggen dat het onbekende niet goed zou zijn. Maar de waardering voor onbekende aandelen is daarom wel vaak wat lager. In mijn ogen is dat bij EPR Properties het geval, en daarom is het deze week mijn aanbeveling.

Dividend elk jaar hoger
EPR Properties keerde tot april 2013 een kwartaaldividend uit, dat ook regelmatig werd verhoogd. Maar in 2013 werd dat omgezet in een maandelijks dividend van 26,3 cent. In de jaren daarna werd dat dividend met gemiddeld 7% per jaar naar boven aangepast. Inmiddels zitten we op een kwartaaldividend van 34 cent, waarmee het aandeel een dividendrendement heeft van 5,6%. Het is vaak moeilijk vooruitkijken bij aandelen, maar mocht EPR Properties zijn dividendpolitiek nog een tijdje voortzetten, dan kan uw dividend op een termijn van 5 jaar groeien naar 47 cent en in 10 jaar zelfs naar 67 cent. Op basis van de kostprijs kan uw dividendrendement oplopen naar meer dan 10%. Voor mij reden om dit aandeel nog lang vast te houden.

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in EPR Properties.

 
Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.