Jaargang 6, nummer 25, 22 mei 2017

  

Inkomen uit Tech  

Eric Poelmann

Veel ondernemingen in de Tech sector bieden hun aandeelhouders groei maar geen inkomen. Daar is de afgelopen jaren wel wat in veranderd. Eén van mijn favoriete aandelen is Microsoft, dat iets meer dan 10 jaar geleden een dividend ging uitbetalen. Het aandeel zit nog altijd in mijn portfolio en biedt inmiddels een mooi rendement op de kostprijs (ROK). Ik heb het aandeel immers voor $26 dollar kunnen kopen. Ook Apple keert inmiddels dividend uit en hoewel dat dividend ook jaarlijks groeit, zit ik daar nog niet op een ROK van 5%. Maar geduld loont ook hier. Aandelen als Facebook en Google zitten echter niet in mijn portfolio. Ze keren immers niets uit. Het zijn fantastische groei-aandelen, maar dividend is voor mij de leidraad als het om de portfolio-opbouw gaat.

Data centers
Een Tech aandeel waar ik veel plezier van heb is een combinatie van Tech en REIT. Een REIT is een real estate investment trust. Dit zijn aandelen in de onroerend goed sector, die over het algemeen een goed dividend uitkeren. In concentreer me hier graag op zorgsector, omdat ik daar voor de komende jaren nog een mooie groei zie. Die groei zie ik ook in datacenters. Ondernemingen nemen immers steeds meer afscheid van computercentra in eigen beheer en besteden de opslag en de verwerking van data uit aan derden. Grote spelers in de cloud business zijn Amazone en Microsoft. Maar ook die maken gebruik van data centers van derden.

Een mooie vastgoed belegging
Een datacenter dat als een REIT is genoteerd op de beurs, is Digital Realty Trust (NYSE: DLR). Een interessant soort REIT in mijn ogen. Zij bouwen, bezitten en beheren data centers voor ondernemende klanten en bouwen zo een brug tussen REIT’s, die mooie dividenden uitkeren, en Tech ondernemingen, die op groei georiënteerd zijn. Klantgerichte datacenters met uitstekende verbindingen naar hun klanten en die een hoge mate van veiligheid kunnen bieden naar die klanten zijn heel gewild in de IT wereld en groeien daarom als kool. Digital Realty Trust is daarop geen uitzondering. De onderneming is in 2001 opgezet met geld uit het pensioenfonds van ambtenaren uit de staat Californië. En dat heeft dat pensioenfonds geen windeieren gelegd. In 2004 ging Digital Realty Trust naar de beurs en sindsdien is de koers met zo’n 800% gestegen. Tegelijkertijd is het dividend verzesvoudigd. Beleggers, die de aandelen iets meer dan 10 jaar geleden kochten voor $13, zitten nu met een ROK van meer dan 25%. Een bewijs, dat aandelen met een groeidividend één van de beste beleggingen kunnen zijn als het om inkomen gaat.

Groei aandeel
Eind vorig jaar had Digital Realty Trust 145 datacenters, waarvan 104 in Amerika, met zo’n 2,5 miljoen vierkante meter aan verhuurbare oppervlakte. Belangrijke spelers in de cloud wereld zoals Facebook en Amazone behoren tot de klanten van de onderneming. En terwijl REIT’s over het algemeen niet zulke groei-aandelen zijn, zijn deze REIT’s net als die in de zorgsector een uitzondering. Het aandeel heeft een dividendrendement van 3,2%. Dat is zo hoog, omdat REIT’s 90% van hun inkomen aan aandeelhouders moeten uitkeren om geen vennootschapsbelasting te hoeven betalen. Amerikanen betalen een hoge dividendbelasting, maar voor Nederlandse beleggers blijft dat beperkt tot 15% withholding tax, die ook nog eens verrekend kan worden met de belasting, die in box 3 betaald moet worden. Het kwartaaldividend is in maart verhoogd met 5 cent naar 93 cent. Tien jaar geleden keerde de onderneming nog een kwartaaldividend uit van 28,6 cent. Het aandeel is een goede belegging als u een lange adem heeft

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Digital Realty Trust.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.