Jaargang 6, nummer 26, 29 mei 2017

  

Deze Blue-Chip moet u hebben  

Eric Poelmann

Sommige aandelen zijn geen echte Blue-Chips, zoals die van vandaag. Maar het aandeel van vandaag zie ik wel als een Blue-Chip. Als ik het met de oude belegger over Blue-Chips heb, dan komen ze vaak met de traditionele pharma aandelen of de telecoms. En aandelen als Coca Cola en IBM bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is er een hele nieuwe generatie Blue-Chip aandelen ontstaan, die wachten op de erkenning, die ze verdienen. Dus vandaag vergeet ik even de aandelen met maar een beetje groei of helemaal geen groei, die wel dividend uitbetalen, maar waarvan je kunt verwachten dat het dividend eens in de problemen gaat komen. Ik ga het hebben over een aandeel waar een gigantisch bedrag aan cash op de balans staat. Het is een aandeel, waar ik het al vaker over gehad heb en dat we allemaal kennen. 

Flinke koersstijging
Met dit bedrijf hebben velen onder u op uw pc dagelijks mee te maken. Ik heb het over Microsoft (NASDAQ: MSFT). Het is een aandeel, dat ik jaren geleden in mijn portfolio heb opgenomen. En dat was toen niet vanwege de toekomstvisie van de onderneming, maar wel omdat ze dividend gingen uitbetalen en dat dividend al een paar jaar telkens verhoogden. Mijn visie was toen dat als dat dividend bleef toenemen en het dividendrendement hetzelfde zou blijven, ik niet alleen een mooi rendement op de kostprijs (ROK) zou maken, maar dat ook de koers eens op de $100 zou belanden. Ik moet zeggen, met dat laatste zijn we nu over de helft. De aankoopkoers van $26 is inmiddels opgelopen tot $70 en mijn dividend neemt nog elk jaar toe.

Cloud speler
Maar het aandeel verdient niet alleen meer uit dividendoogpunt een plaatsje in de portfolio van dividendbeleggers. Een paar jaar geleden heeft er in de top van de onderneming een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Satya Nadella werd de nieuwe CEO en na zijn aantreden lijkt het wel of de onderneming een nieuw leven is begonnen. Software wordt niet meer verkocht, maar wordt periodiek aan gebruikers verhuurd. Het gevolg daarvan was, dat de inkomsten een paar jaar achteruit liepen, maar dat is nu anders. Een andere belangrijke stap was, dat Microsoft in de cloud business ging. Achteraf net op tijd, anders was Amazone er in zijn eentje met deze vette kluif vandoor gegaan. Nadella heeft met de cloud business vol gas gegeven en is nu een hoofdrolspeler in de cloudsector. Daarmee groeit de onderneming 8% of meer per jaar.

Belastingverlaging
Cash is nog altijd het toverwoord bij Microsoft. Op de balans staat zo’n $130 miljard en de onderneming genereert jaarlijks $25 miljard. Het zou gemakkelijk de helft daarvan als dividend kunnen uitkeren. En misschien komt het nog wel eens zover. Want veel van die cash wordt in het buitenland gegenereerd en blijft daar ook, zolang de Amerikaanse regering 35% aan vennootschapsbelasting heft. Maar daar komt misschien verandering in. Trump zou die vennootschapsbelasting willen terugbrengen naar 15%, en dan is het zeer waarschijnlijk dat Microsoft zijn cash repatrieert naar Amerika en er wat mee gaat doen. Ik acht het niet waarschijnlijk dat er onrendabele aankopen mee worden gedaan zoals in het verleden, maar met de overname van Linkedln lijkt de onderneming een neus te hebben gekregen voor goede overnames. En we moeten niet verrast zijn als meer van dergelijke overnames in het verschiet liggen. Microsoft heeft nu een kwartaaldividend van 39 cent per aandeel. Ik verwacht in november een volgende dividendverhoging van minimaal 3 cent en misschien wel meer. Daarmee komt het dividendrendement op 2,5%. En geduld loont bij dit aandeel. Mijn aandelen hebben inmiddels een ROK van 6,8%. En dat loopt elk jaar verder op

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Microsoft.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.