Jaargang 6, nummer 28, 12 juni 2017

  

De daling van het pond  

Eric Poelmann

Het Engelse pond heeft de afgelopen week weer een opdoffer gekregen. Oorzaak was de miskleun van premier May, die dacht met het uitschrijven van tussentijds verkiezingen haar positie te kunnen versterken. Dat pakte anders uit. De conservatieven verloren hun meerderheid en gaan nu zwakker de onderhandelingen met Europa in om de Brexit te realiseren. En het pond daalde weer net als na de beslissing van de Britse kiezers om Europa de rug toe te keren. Voor veel bedrijven is die daling van het pond best lastig. Import wordt immers duurder en voor de Engelse toerist wordt een vakantie in het buitenland een stuk prijziger. Maar er zijn ook bedrijven die profiteren van de lagere notering van het pond. Bedrijven, die veel omzet uit het buitenland halen.

Alcohol
Eén van die bedrijven is Diageo Plc (NYSE: DEO). Dit Britse bedrijf handelt in sterke dranken zoals Captain Morgan rum, Smirnoff vodka en Johnnie Walker Scotch. Deze dranken zijn niet alleen lekker voor degene die van sterke drank houdt, maar het bedrijf dat er achter zit heeft ook een lekker aandeel voor beleggers. Het bedrijf doet niet alleen in sterke dranken, het heeft ook allerlei biersoorten, zoals het beroemde Guinness. Tot voor kort was de onderneming met omzet en winst de grootste in zijn soort ter wereld. Die positie is inmiddels overgenomen door het Chinese Kweicho Moutai. Maar Diageo heeft nog altijd een leidende positie in 180 landen met 29 wereldmerken. En die positie legt de onderneming geen windeieren. Omzet en winst blijven stijgen, al hielp daar de daling van het pond na de Brexit natuurlijk aan mee.

Dividend zal stijgen
Diageo meldt zijn resultaten anders dan Amerikaanse bedrijven maar twee keer per jaar. Het laatst gebeurde dat in januari toen de resultaten van de eerste zes maanden werden gemeld. De onderneming meldde toen een omzetstijging van 14,5% terwijl de winst met 28% opliep. Het resultaat was een sterke stijging van de free cash flow en dat gaan we merken in het toekomstige dividend. Dat dividend is in dollars wat gedaald, maar dat zal in de nabije toekomst worden ingehaald. Want niet alleen zal het resultaat uitgedrukt in Britse ponden flink stijgen, ook de dollar zal de komende tijd gaan dalen. Dat betekent, dat het dividend in dollars van Diageo zal gaan oplopen.  

Winststijging in de maak
Voor het hele boekjaar verwachten analisten een omzetstijging van 14% en een winststijging van 19%. Maar het zou mij niet verbazen als deze inschattingen nog wat aan de conservatieve kant zijn. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,5% met een payout ratio van 61%. Alles gemeten in het Britse pond. Het is een typisch groeidividend-aandeel. Diageo heeft zijn dividend al bijna 20 jaar op een rij verhoogd en ik verwacht, dat dit nog wel enige tijd zal doorgaan. Het is voor de conservatieve belegger een aandeel, dat de moeite waard is. Kopen op een dip en door alle valuta-stormen heen gewoon vasthouden

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Diageo Plc.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.