Jaargang 6, nummer 29, 19 juni 2017

  

Bouw risico af  

Eric Poelmann

Afgelopen week was weer enerverend. We zien de Dow stijgen naar een record hoogte, en woensdag kwam de Fed met een renteverhoging. Dat hadden we al een tijdje ingecalculeerd. Maar toch. En vrijdag kwam het bericht, dat Amazone een overname doet in de supermarkt-sector. Whole Foods is een beetje een alternatieve supermarkt. Ze verkopen veel organisch en biologisch voedsel. De supermarkt is populair bij jongeren. De overname bracht Wall Street in rep en roer. Veel supermarkt-aandelen kelderden 5% tot 10% en ook andere retail aandelen moesten een flinke veer laten. De angst zit er goed in, want Amazone laat het echt niet bij deze overname. De onderneming had al Amazone Fresh. Een bezorgdienst voor supermarkt-artikelen. En nu Whole Foods wordt overgenomen, zal die bezorgdienst in hoog tempo worden uitgebreid. Daar komt natuurlijk bij dat Amazone veel gegevens gaat verzamelen van de klanten van Whole Foods en wie weet, wat de onderneming daar weer mee gaat doen. Amazone groeit steeds meer uit naar een retail reus. Whole Foods is de grootste overname uit de geschiedenis van Amazone, en je kunt erop wachten dat de onderneming in de medicijnen stapt. Ik heb veel respect voor wat Amazone doet, maar het aandeel past niet in mijn dividend-strategie want het keert geen dividend uit.

Correctie
Veel beleggers zijn op dit moment een beetje bang voor de komende correctie. Die komt, dat is zeker. De vraag is alleen wanneer en hoe diep gaat die correctie zijn. Ik heb het dan niet over een dipje van een paar honderd punten op de Dow, maar wel over een correctie van 10% of misschien wel 20%. Zelf ben ik niet zo bang voor een serieuze correctie, behalve als deze een aankondiging is voor een recessie. Want dan komen de dividenduitkeringen in gevaar. Vorige week kreeg ik een vraag van een lezer die ook angst heeft voor een flinke correctie. Het is niet gemakkelijk om daarop te anticiperen. Het is wel aan te raden risico af te bouwen om wat cash achter de hand te houden. Want er is niks leukers om dividendaandelen te kopen als de beurs flink onderuit gaat.  

Preferente aandelen
En als u nu toch geld wilt beleggen, doe het dan met een beperkt risico. Dat kan met preferente aandelen bijvoorbeeld. Zeker als de resterende looptijd niet al te lang meer is. Preferente aandelen zijn gewoon op de beurs in New York te koop. Het is niet zo gecompliceerd als de aankoop van obligaties. Het enige probleem is, dat de handel in prefs niet zo ruim is. U moet dus was geduld hebben en met gelimiteerde orders werken. Een pref om te overwegen is Hercules Technology Growth Capital 6,25% Notes (NYSE: HTGX). Hoewel deze prefs als aandelen verhandeld worden, wordt de uitkering beschouwd als interest en betaalt u er geen bronbelasting over. U moet wel oppassen, dat uw broker zich daaraan houdt. Binck in ieder geval wel. De Hercules Notes keren elk kwartaal $0,390625 per aandeel uit.  

Korte looptijd
En hier komt het punt van de koersveiligheid. De Hercules Notes lopen relatief snel af, op 30 juli 2024. En ze kunnen vanaf 30 juli van dit jaar vervroegd worden afgelost. Dat laatste is wat lastig. Zelf denk ik niet dat dit zal gebeuren, omdat de onderneming enkele maanden geleden nog een extra uitgifte van deze prefs heeft gedaan. Maar zekerheid geeft dit niet. De koers van de prefs is $25,63 dus als er vervroegde aflossing plaatsvindt, lijdt u een gering koersverlies. Stel dat die vervroegde aflossing niet plaatsvindt, dan zal de koers niet snel ver onder zijn nominale waarde zakken, omdat de gewone aflossing in 2024 plaatsvindt. U hebt dus een mooi belastingvrij rendement met weinig koersrisico

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Hercules Technology Growth Capital 6,25% Notes.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.