Jaargang 6, nummer 30, 26 juni 2017

  

Dividend aristocraat komt terug  

Eric Poelmann

Vorig weekend had ik mijn vrouw beloofd om te gaan vissen. Niet op zee deze keer maar in Lake Hemmet, niet ver van Palm Springs. Het barst daar van de grote karpers en we hebben er heel wat gevangen. Tijdens zo’n weekend doen we alles low budget. Slapen, eten en het vissen zelf kost al helemaal niks. Eten doen we fast food en meestal bij McDonald’s (NYSE: MCD). In Amerika gaat het bij McDonald’s allemaal een beetje anders dan in Nederland. Als je een frisdrank bestelt, krijg je die voor $1. Zo groot als je hem zelf hebben wilt. En je kunt de beker zo vaak vullen als je maar wilt. In Nederland kost een frisdrank bij McDonald’s €2,50 en de grootste is nog altijd de medium size van Amerika. In Nederland is het na één bekertje op en moet je opnieuw €2,50 betalen als je er nog één wilt. Maar Amerikanen kunnen de cup dus zelf vullen en bijvullen. McDonald’s werkt nog altijd samen met The CocaCola Company (NYSE: KO).

Minder suiker
Aan de frisdrankautomaat kun je zelf je keuze maken. Uit de reguliere CocaCola of DietCoke of uit een aantal andere frisdranken. Ik zie dus heel wat Amerikanen hun cup vullen en het is opvallend hoeveel er nog kiezen voor de suikerrijke CocaCola. Het zijn meestal niet de magerste mensen. Toch is er van een duidelijke trendverschuiving sprake. Steeds meer consumenten zijn er zich van bewust dat teveel suiker niet goed is en dat er alternatieven zijn voor de suikerrijke frisdranken. The CocaCola Company heeft daarom zijn assortiment aangepast. De consument krijgt steeds meer alternatieven aangeboden als het om suiker gaat. Eén van die alternatieven is Coke Zero, maar de onderneming gaat steeds verder. Zo zijn er nieuwe automaten, waar je als consument wel vijftig verschillende smaken CocaCola uit de automaat kunt halen, waarvan de meeste zonder suiker.

Gezonde voeding
CocaCola is net als McDonald’s een reus in zijn soort en het zijn alle twee dividendaristocraten. Waar McDonald’s teveel geeft aan vet en zout, geeft CocaCola teveel aan suiker. Beide bedrijven realiseren zich dat en werken aan een meer gezonde voeding. McDonald’s heeft stappen gemaakt en dat zie je terug in de koers van het aandeel. Die is de afgelopen maanden flink opgelopen. CocaCola moet nog wat werken aan zijn slechte suikerrijke imago. Toch doet de onderneming daar veel aan. Het bedrijf heeft 3900 frisdranken verdeeld over meer dan 500 merken. Daar zitten 21 merken bij met een miljarden omzet zoals DietCoke, Sprite, Fanta en Minute Maid. CocaCola heeft een wereldwijd distributie-netwerk en levert tot in alle hoeken van de aarde. Eén derde van de afzet van CocaCola is inmiddels suikervrij.

Groeidividend
CocaCola heeft net als McDonald’s overigens de koers van de dollar de afgelopen jaren tegen gehad. De resultaten van de onderneming worden in dollars weergegeven en door de stijgende dollar daalde de omzet en de winst in dollars. Maar aan die trend lijkt een einde gekomen. Een andere trend is dat Amerikanen minder frisdrank drinken. Dat komt ook omdat ze minder fast food eten. Die trend kan nog wel even aanhouden, al zien we die daling wel afnemen. CocaCola zou dus wat betere tijden tegemoet kunnen zien. En voor het dividend is het aandeel de moeite waard om vast te houden. CocaCola keert een dividend uit van 37 cent per kwartaal, waarmee het dividendrendement uitkomt op 3,27%. De onderneming keert al zo’n 100 jaar dividend uit en heeft dat dividend de laatste 55 jaar elk jaar weer verhoogd. Voor dit jaar wordt een omzetverhoging van 3% verwacht, maar als de dollar nog wat meezit, kan de omzetstijging hoger uitvallen en kan de koers van deze aristocraat verder stijgen.

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop over dit onderwerp de moeite waard. U vindt er hier meer over

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in The Coca Cola Company.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.