Jaargang 6, nummer 33, 17 juli 2017

  

Bankaandelen zijn gewild  

Eric Poelmann

De rente in Amerika zit in de lift. Het gaat weliswaar met kleine stapjes, maar de trend is naar boven. En een stijgende rente is goed voor de banken, want als de rente stijgt is er meer ruimte voor marge. En meer marge betekent meer winst. Beleggers voelen dat snel aan en we zien al een tijdje dat de bankaandelen gewild zijn. Niet alleen in Amerika, maar ook daar buiten. Veel van deze bankaandelen met een vestiging buiten Amerika hebben een notering op de Amerikaanse beurzen. Dat maakt beleggen in deze aandelen gemakkelijk. Vandaag kijken we naar een Canadees aandeel. De Canadese economie heeft flink te lijden gehad van de lage olieprijs. De Canadese dollar heeft zo’n 30% van zijn waarde verloren. Dat hoeft niet zo te blijven en dus hebben internationale Canadese aandelen een extra potentie om te stijgen. Als zo’n aandeel dan ook nog eens een mooi dividendaandeel is, dan verdient het onze aandacht.

Bank voor de consument
Zo’n aandeel is de Toronto-Dominion Bank (NYSE: TD). Deze Canadese bank heeft een sterke balans en biedt ook nog eens een aantrekkelijk dividend. Het aardige van dit aandeel is, dat het zich richt op de consument en niet zozeer op big business. U en ik dus. De ouderwetse manier van bankieren, maar tegelijkertijd wel veilig. Want de concurrentie om de grote klanten is intens en kost de bank heel wat van hun marges. Voor retail customers is de concurrentie- situatie veel beter. De marges zijn veel beter in de consumenten business en de Toronto-Dominion Bank profiteert daar volop van. Daarnaast is de Toronto-Dominion Bank actief in andere sectoren dan alleen bankieren. Zo is de bank actief als aandelenbroker en eigenaar van TD Ameritrade. Ook heeft de bank een bod uitgebracht op een andere broker Scottrade. Handel in aandelen is een lucratieve business.

Elk jaar meer dividend
Voor beleggers is de Toronto-Dominion Bank een kampioen in winst en dividend. De bank betaalt jaarlijks meer dividend aan zijn aandeelhouders. Omdat het dividend wordt uitgekeerd in Canadese dollars en omdat de Canadese dollar nogal wisselvallig is tegenover de Amerikaanse dollar en de euro, is het wat moeilijk om de dividenduitkeringen goed te volgen. Maar de Toronto-Dominion Bank heeft sinds 1995 zijn dividend met gemiddeld 11% per jaar weten te verhogen. Een knappe prestatie met een crisis tussendoor in 2008. Voor dividendbeleggers vind ik deze bank een aanrader. Het is één van de meest consistente dividendbetalers onder de bankaandelen. 

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Toronto-Dominion Bank.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.