Jaargang 6, nummer 34, 24 juli 2017

  

Dollar blijft zakken  

Eric Poelmann

 
Beleggers, die mij al langer volgen, weten dat de meeste van mijn aanbevelingen in de dollarsfeer zitten. Maar ik zeg ook al jaren, dat de dollar in een cyclus zit ten opzichte van de euro en die cyclus zien we al sinds dollar en goud zijn losgekoppeld meer dan 40 jaar geleden. Die cyclus is er één van zeven jaar omhoog en dan weer zeven jaar omlaag. Eigenlijk had de daling van de dollar al in 2016 moeten inzetten, maar de start van de daling is wat vertraagd geweest. Voor mij is hij nu duidelijk herkenbaar en ik houd het erop, dat we dit jaar nog wel eens de $1,20 voor 1 euro kunnen aantikken. Als de grafieken de basis voor de verdere ontwikkelingen zijn, dan ligt er een waarde tussen de $1,80 en $1,90 voor 1 euro in het verschiet in 2022. Ongeacht wat er allemaal gebeurt op het gebied van rente en dat soort zaken. Ik doe deze voorspelling zuiver op basis van de cyclus die ik zie in de afgelopen 40 jaar. Die zegt niet alleen dat de dollar de komende jaren zal gaan dalen, die zegt ook dat het dieptepunt aan het eind van de daling steeds dieper komt te liggen.

Sterke cyclus
Ik realiseer me, dat niet iedereen mijn mening over de ontwikkeling van de dollar deelt. Ook binnen onze uitgeverij denken we niet hetzelfde over wat ons staat te wachten. Eén van de argumenten tegen de waardedaling van de dollar is de stijgende rente in Amerika. En van een rentestijging in Europa lijkt voorlopig nog geen sprake. Ook kan de economie in Amerika nog een flinke impuls krijgen als Trump erin slaagt een belastinghervorming door te voeren. Maar het verleden toont ook, dat de cyclus waar ik het over heb, sterker is dan alle factoren die een andere richting aangeven. Waarom? Ik ben heel eerlijk. Ik weet het niet. Ik kan het alleen maar constateren en ik kies voor mezelf de wetmatigheid van de cyclus te volgen.

Huiswerk
Dat betekent overigens niet, dat ik niets meer in de dollar beleg. Maar ik ga er wel steeds meer op letten, dat die beleggingen ook profiteren van een waardedaling van de dollar. Daarmee hebben bedrijven, met veel activiteiten buiten Amerika, mijn voorkeur. En helemaal, als die toch al een historie hebben met groeidividend. McDonald’s is zo’n onderneming. Dit bedrijf haalt meer dan de helft van zijn omzet en winst buiten Amerika. Maar er zijn tal van andere ondernemingen die buiten Amerika actief zijn. Apple bijvoorbeeld en Microsoft. En wat dacht u van Boeing en Starbucks. Dit zijn allemaal bedrijven, die de afgelopen jaren veel last hebben gehad van de steeds maar duurder wordende dollar, maar zich daar goed doorheen hebben geslagen. Als ik gelijk krijg en de dollar gaat de komende jaren de omgekeerde richting uit, dan profiteren dit soort bedrijven dubbel. Beleggers zullen dus wat huiswerk moeten doen, als u tenminste mijn visie volgt. Niet alleen is belangrijk waar bedrijven actief zijn, maar ook op welke markten wordt er ingekocht. Amerika is een consumentenland. En als producten veelal uit het buitenland komen, zullen die door de waardedaling van de dollar flink duurder worden.

Obligaties is euro’s
Hebt u veel dollarbeleggingen, dan is er geen reden voor paniek. Maar er is wel reden om uw posities te overdenken en te bepalen, wie gaan profiteren van een waardedaling van de dollar en wie er last van gaan hebben. Ook zou het verstandig zijn eens binnen Europa te kijken, waar mogelijkheden liggen. En als u van inkomen afhankelijk bent, is het verstandig om eens naar obligaties te kijken met rendementen van 5% en meer. Ik zal de komende tijd mij onverminderd op de Amerikaanse beurzen blijven richten. Het is aan uzelf om te bepalen, of u mijn visie over de dollar wilt volgen en daarnaar wilt handelen. 

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.