Jaargang 6, nummer 40, 18 september 2017

  

Retail aan lager wal 

Eric Poelmann 
Het gaat al een tijdje niet echt goed met de Amerikaanse detailhandel. Op zich is dat niets bijzonders. De detailhandel kent ook in Europa zijn ups en downs, maar de vraag is in hoeverre hier van een structureel probleem sprake is. Want internet knaagt gevoelig aan de omzetten van de winkels en bij een onderneming als Amazon is zo’n beetje alles te koop. Persoonlijk denk ik dat Amazon vandaag of morgen zichzelf tegen komt. De overheid kan dan zomaar ingrijpen en een reus als Amazon in stukjes gaan opsplitsen. Maar internet op zich is wel een probleem voor de retail. De omzetten staan onder druk en dus ook de winsten en de koersen van de retail aandelen.

Factory outlet
Niet alle retailers doen het overigens zo slecht. Een concept dat het van lagere prijzen moet hebben zijn de factory outlets. Winkelcentra, die talloze topmerken onder dak hebben die hun koopwaar tegen afbraakprijzen aanbieden. Dit soort centra groeien nog als kool. Bij mij in de buurt is zo’n factory outlet met honderden winkels en die outlet groeit nog steeds. Ik ben niet zo’n liefhebber van winkelen, maar als mijn vrouw een vriendin over heeft moet ze nu al twee dagen rondlopen om alles te zien. Een factory outlet met een beursnotering is Tanger Factory Outlet Centers (NYSE: SKT). Tanger is een REIT (real estate investment trust). De onderneming verdient zijn geld met het verhuren van winkel onroerend goed en doet dat met een concept van lage prijzen. Dat lokt nog veel consumenten. Zeker omdat die lage prijzen zijn gekoppeld aan topmerken.

Kansrijk aandeel
Maar wat ik al zei, de retail staat onder druk. Niet zozeer omdat de consument minder uitgeeft, maar veel meer vanwege de toenemende concurrentie. Daarmee zijn de koersen van de retail aandelen op een veel lager niveau beland. En in het kielzog zijn de aandelen van Tanger mee gedaald. Met maar liefst 32% sinds het begin van dit jaar. Het is duidelijk dat Wall Street ervan overtuigd is, dat Tanger in de problemen zit. Persoonlijk geloof ik daar niks van. Tangers doelstelling is op de eerste plaats zijn onroerend goed te verhuren en organiseert rondom zijn outlet concept veel rumoer. Vooral met zijn direct marketing aanpak, waar zijn huurders aan kunnen meedoen met allerlei aanbiedingen. Bovenop het lage prijzen concept lokt dat nog eens extra publiek. Het feit dat Wall Street dit retail aandeel zo laag inschat, biedt voor belegger kansen.

Mooi dividendrendement
Tanger heeft 44 outlet centers in Amerika met topmerken. De top vijf huurders zijn GAP, Ann Taylor, Nike, Van Heusden en Ralph Lauren. Tanger heeft niets van doen met warenhuizen, en dat is maar goed ook want daar zit het grootste probleem van de retail. De onderneming blijft zijn focus houden op de topmerken, die goed zijn voor de huur. Daarmee heeft de onderneming de bezettingsgraad in de afgelopen 24 jaar boven de 95% kunnen houden. Bovendien is Tanger erin geslaagd om 55 opeenvolgende kwartalen zijn inkomen te laten groeien. Daarmee heeft Tanger bewezen onder alle economische omstandigheden zijn winstgevendheid te verbeteren. Ook in de komende jaren zie ik het succes van Tanger verder groeien. Het kwartaaldividend is in april met bijna 2 cent verhoogd naar 34,3 cent, waarmee de onderneming een dividendrendement heeft van 5,7%. In de afgelopen 5 jaar is het dividend met 63% gegroeid. Het rendement is een aanrader.

  

Hartelijke groet,

Eric Poelmann    

 

De auteur heeft geen positie in Tanger Factory Outlet Centers  .


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.