Jaargang 6, nummer 41, 25 september 2017

  

Een aandeel voor uw gouden jaren 

Eric Poelmann 
Over een paar maanden word ik 70. Ik krijg AOW en pensioen. En ik beleg nog actief met als doel een extra inkomen te verzekeren voor de komende jaren. Ik voel me gezond en ik wil nog een paar jaar genieten van wat ik met hard werken verdiend heb in mijn leven. Wat dat betreft is de wereld niet gelijk voor iedere belegger. Sommigen zijn jong en hebben een heel ander perspectief dan de meeste beleggers, die in de tweede helft van hun leven zitten. Voor de groep oudere beleggers zijn er twee duidelijke doelstellingen. Veiligheid en inkomen. Dat betekent conservatief en defensief beleggen om het gespaarde kapitaal te beschermen. Daarbij hebben dividendaandelen de voorkeur, waarbij ik overigens ook steeds meer aandacht schenk aan euro obligaties met een rendement van zo’n 5%. Omdat ik er vrijwel zeker van ben, dat de dollar de komende jaren onderuit zal gaan. Het begin van de daling is dit jaar gemaakt. Maar dat wil overigens niet zeggen, dat u dollaraandelen helemaal moet mijden. Groeidividend aandelen met een internationaal karakter blijven interessant. Zij zien immers hun inkomen stijgen als de dollar zwakker wordt.

Consumentengedrag verandert
We zitten in een tijdperk van lage rente en het is niet eenvoudig om in die omgeving aandelen te vinden die zowel een hoog rendement geven als voldoende veiligheid. Aandelen met een hoog dividendrendement bieden meer inkomen maar dat gaat meestal gepaard met meer risico. Veel oudere blue chips aandelen worden geconfronteerd met een lagere groei of worden zelfs geconfronteerd met een totaal andere omgeving, die zelfs aan hun bestaansrecht kan knagen. Neem de retail bijvoorbeeld. De Amerikaanse economie is bijna geheel gebaseerd op retail, maar we zien daar met de groei van Amazon en de leegstand in shopping centers de wereld totaal veranderen. Energie is een ander voorbeeld. Lang hebben we gedacht dat de prijs van olie alleen maar kon stijgen, maar nu denken veel consumenten dat ze over tien tot twintig jaar hun auto aan het elektriciteitsnet hangen in plaats van volgooien met benzine. Dat zijn aardverschuivingen in consumentengedrag.

Distributie van pakjes groeit
Daar komt bij dat we in jaar 9 zitten van een bull market zonder noemenswaardige dips. De beurzen zitten op hun top. Het klassieke beleggingsadvies van kopen en houden voor blue chip aandelen is op dit moment onzekerder dan ooit. Maar er zijn nog altijd goede aandelen te vinden op de beurs. Eén van die aandelen is United Parcel Service (NYSE: UPS). Met de opkomst van Amazon en Ebay lijkt de groei van UPS bijna verzekerd. De onderneming maakte deze week bekend, dat het voor de kerst 90.000 tijdelijke krachten gaat inhuren om de stroom van pakjes te kunnen verwerken. Maar nog belangrijker was de mededeling, dat UPS verwacht, dat een derde van die tijdelijke krachten na de kerst in vaste dienst zal blijven. Het afgelopen jaar had UPS nog moeite om alle pakjes op tijd onder de kerstboom te krijgen. Dat zal met al die extra krachten dit jaar wederom een moeilijke opgave zijn, want de stroom blijft groeien. En Amazon mag dan wel zijn eigen distributiesysteem ontwikkelen, Amazon is maar 10% van het aantal pakjes dat UPS dit jaar uitlevert. En vergeet daarbij niet de pakjes, die de Amerikanen internationaal versturen.

Groeidividend
UPS wordt op de beurs verhandeld tegen een redelijke prijs. Een koers/winst- verhouding van 20 keer de verwachte winst van 2017. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,84%. En dat dividend wordt jaarlijks verhoogd. Ik zie voorlopig geen eind komen aan de positieve ontwikkelingen bij UPS. Daarom is het een goed aandeel voor uw gouden jaren.

 
Hartelijke groet,
Eric Poelmann 

 
De auteur heeft geen positie in United Parcel Service.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.