Jaargang 6, nummer 42, 2 oktober 2017

  

Moeilijke keuzes voor belegger 

Eric Poelmann 
Het schrijven van een column als deze is meer dan een journalistiek stukje dat ik wekelijks voor mijn lezers schrijf. Er zit iets van innerlijke overtuiging in. Ik schrijf alleen, als ik overtuigd ben van de inhoud. Ik doe dit nu zes jaar en ik heb in die zes jaar veel zien gebeuren. Vorige week schreef ik u weer eens, dat ik ervan overtuigd ben dat de dollar de komende jaren onderuit gaat. En wat gebeurt er dan?  Juist in de afgelopen week gaat de dollar weer omhoog. Toch raak ik daarvan niet van slag. De dollardaling waar ik het over heb gaat niet in een rechte lijn. De dollardaling maakt onderdeel uit van een cyclus, die al jarenlang aan de gang is. Een is een cyclus van 7 jaar omhoog en dan weer 7 jaar omlaag. De cyclus van 7 jaar omhoog hebben we begin vorig jaar afgesloten. We zitten nu weer in de 7 jaar omlaag. Wie die trend volgt ziet ook, dat de dollar bij het omlaag gaan elke 14 jaar een dieper punt bereikt dan de vorige keer. Mijn verwachting is gebaseerd op deze trend. Ik neem daarbij het risico van een trendbreuk, maar ik schat in dat de kans op een trendbreuk kleiner is dan de voortgang van de cyclus.

Succes met staatsobligaties
Als belegger leg ik niet al mijn eieren in één mandje, maar ik volg wel mijn overtuiging en daar schrijf ik u over. De afgelopen jaren heb ik veel van mijn beleggingen in dollars gedaan en heb ik een hele grote positie in Nederlandse staatsobligaties afgebouwd. Dat laatste om twee redenen. De eerst was dat ik de dollar sterker zag worden en de tweede was, dat de staatsobligaties steeds minder opbrachten. Ik had mijn positie in de 7½% NL 93-23 opgebouwd in de tijd, dat deze obligatie onder de 100 noteerde. Ik ben heel eerlijk. Ik deed dat nadat Rienk Kamer zijn volgers adviseerde vol in de staatsobligaties te gaan. Ik was toen nog jong en deed wat Kamer adviseerde. Het was een gouden advies. Kamer leeft helaas niet meer dus ik moest mijn eigen koers varen toen ik de beslissing nam van de staatsobligaties afscheid te nemen. Dat was niet zo moeilijk. Ze noteerden immers boven de 150 en het rendement was heel erg laag. Veiligheid vond ik geen thema. Met de opbrengsten stapte ik in de dollar aandelen.

Strategie nog iets meer op inkomsten
In december word ik 70. Ik ben ooit bij een waarzegster geweest en die vertelde mij, dat ik 87 word. Ze heeft me meer verteld en met alles gelijk gehad. Onder andere vertelde ze me, dat ik ging schrijven. Let wel, dat was 20 jaar geleden. Ik geloofde er niets van maar ze had gelijk. Een ander opvallend gegeven was, dat mijn ouders beiden nog leefden toen ze haar uitspraken deed. Mijn moeder overleed toen ze 80 was en mijn vader toen hij 94 was. Toeval? Ik geloof het niet meer. Ik ben ooit teruggegaan omdat ik nog eens met haar wilde praten, maar ik kon ze niet meer vinden. Waarom vertel ik u dit? Omdat ik mijn beleggingsstrategie weer aanpas. Ik heb dat ooit gedaan toen ik 50 werd en mezelf toen heb opgelegd, dat het met speculeren was afgelopen. Ik beloofde mezelf dat ik afscheid ging nemen van speculatieve aandelen en mij uitsluitend ging richten op inkomsten. Bij alles waar ik geld in stak vroeg ik mijzelf af of ik mooie inkomsten ging krijgen. Dat doe ik nu 20 jaar en ik ben blij, dat ik toen die beslissing heb genomen. Inkomsten staat dus voorop en met de tijd die ik nog te gaan heb, wil ik iets minder risico nemen. Maar met mijn 70ste verander ik niet zo drastisch als 20 jaar geleden.

Volgende week vertel ik u in welke obligaties en perpetuals ik beleg nu ik beetje bij beetje mijn geld uit de dollar haal. Ook al, omdat ik van een aantal lezers vragen hierover gekregen heb. Ik vertel u er gelijk bij, dat ik beleggen in obligaties heel moeilijk vind. Omdat er zo weinig over te vinden is. Mijn collega’s vinden dat er te weinig belangstelling is bij beleggers voor obligaties. Op zich snap ik dat wel. En zelf ben ik ook geen expert. Maar goed, volgende week geef ik u aan in welke obligaties ik de afgelopen maanden heb belegd. 

 
Hartelijke groet,
Eric Poelmann 


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.