Jaargang 7, nummer 1, 4 januari 2017

 

Verwachtingen voor 2018 
  

Eric Poelmann

 
Allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor 2018. Voor u persoonlijk, maar als beleggers onder elkaar natuurlijk vooral met uw beleggingen. Ik heb beloofd zo af en toe nog eens een column te schrijven en de start van het nieuwe jaar is zo’n gelegenheid. Het afgelopen jaar was vooral spectaculair. Alles wat aandelen was ging omhoog. Tegelijkertijd daalden de rendementen gemeten tegen de actuele koersen. Ik heb een lange lijst van dividendaandelen, die ik ooit gekocht heb tegen een rendement van 3 of 4%, maar een kritische meting geeft nu aan, dat veel van die aandelen nog een rendement hebben van 2% of minder. En dat wordt op de eerste plaats veroorzaakt door koersstijgingen. Gemeten aan de aankoopprijs doen al die aandelen het nog steeds fantastisch. Maar we moeten ons afvragen of het niet langzaam tijd wordt de koerswinsten veilig te stellen. Daarbij speelt natuurlijk ook de verwachting voor 2018 een rol.

Dollar blijft dalen
Ik ben nog altijd een belegger die zijn focus heeft op inkomsten, en dus niet zozeer op koerswinsten. Bij mijn verwachtingen spelen twee factoren een rol. Wat doet de beurs en wat doet de dollar. Laat ik bij het laatste beginnen. De dollar is precies uitgekomen op mijn verwachting: $1,20 tegen 1 euro. Die verwachting is niet gebaseerd op de rentestand in Amerika of andere factoren zoals allerlei maatregelen van de huidige president Trump. Die verwachting is gebaseerd op een cyclus die we nu al bijna 50 jaar zien. Die cyclus geeft aan, dat de dollar tot 2022 zal gaan dalen. Helaas niet in een rechte lijn, maar met een zig zag beweging. Het is nooit precies aan te geven waar de dollar op een bepaald punt zal staan. Die $1,20 per 31 december was dus een beetje een gok, maar hij kwam wel uit. Voor dit moment houd ik rekening met een verdere daling dit jaar tot een niveau van $1,30 tot $1,35 in 2018. En tot 2022 zou de dollar verder moeten gaan dalen naar een niveau van ongeveer $1,80. Vanaf dat moment gaan we weer een stijging zien.

Obligaties
Voor wie geloof hecht aan mijn dollarverwachting is het dus zaak de beleggingen in dollars terug te schroeven. Dat betekent dus winst nemen en overstappen op de euro. Zelf heb ik dat voor een deel gedaan en ben met de opbrengsten gaan beleggen in de obligatiesfeer. Dat brengt gemiddeld zo’n 5%. Daarbij moet ik wel aangeven, dat mijn favoriete obligaties in het afgelopen jaar enorm gestegen zijn.

Nieuwe belastingwet
Dan de beurs. Daar kan het momenteel niet op, vooral op de Amerikaanse beurzen. De records sneuvelen met de dag. De NASDAQ is zojuist de 7000 gepasseerd en de DOW staat kort voor de magische grens van 25000. Door de winststijgingen zijn de koersen minder hoog dan ze lijken. De nieuwe belastingwetgeving in Amerika doet daar nog een schepje bovenop. Bedrijfswinsten worden vanaf dit jaar nog maar met 21% belast tegen 35% voorheen en dit alleen al zal voor flinke winststijgingen zorgen. Maar die stijging is eenmalig en de beurs kijkt altijd vooruit. Daarom ben ik optimistisch voor de eerste helft van dit jaar, maar kijk ik met wat zorg naar de tweede helft van 2018. Stijgingen zoals nu blijven niet doorgaan. Neem dus op tijd winst.

Twee tips
Voor twee Amerikaanse aandelen blijf ik optimistisch. De eerste is McDonald’s (NYSE: MCD). De onderneming realiseert de helft van zijn omzet buiten Amerika. Door de daling van de dollar zullen omzet en winst in dollars stijgen. En dus ook het dividend. Ik ben ook optimistisch over McDonalds omdat de onderneming spaart op personeelskosten. Ik zie overal de grote schermen verschijnen waarop de klant zelf zijn bestelling kan ingeven. Zowel in Europa als in Amerika. Een tweede favoriet is Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). Voor deze onderneming geldt hetzelfde als voor McDonald’s. Een groot deel van de omzet komt van buiten Amerika. Bovendien komt de onderneming met een groot aantal nieuwe producten, die flink aan de winst zullen bijdragen. 

 
Hartelijke groet,
Eric Poelmann 


De auteur heeft posities in McDonald’s en Johnson & Johnson.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.