Hoe bouw ik een inkomsten portfolio?

  

150_de_heer_poelmann.jpgIk krijg nogal wat reacties op deze nieuwe nieuwsbrief. Vaak hoor ik de vraag, hoe begin je nu zoiets? Daarbij moet ik regelmatig terugdenken aan het moment, dat ik voor mezelf de beslissing heb genomen me te gaan concentreren op deze wat “saaie” vorm van beleggen. Want voor die tijd deed ik bijna uitsluitend aan speculeren met aandelen. Dat was overigens wel in de tijd dat sparen bij de bank nog een echte rente opleverde. Dat is nu wel anders en daarmee is de groep die aan dividendbeleggen wil gaan doen, veel groter geworden. De rente bij de bank is immers erg laag. En dat zijn ook de beloftes van al die verzekeringsmaatschappijen, die op één of andere manier voor een hoge premie een aanvullend pensioen beloven, maar daar niet zoveel van terecht brengen.

Welnu, uw eerste vraag dient te zijn, wat wil ik? Wil ik echt om naar dividendbeleggen en wat betekent dat voor mij? Ook moet u de vraag beantwoorden of u de inkomsten uit uw portfolio direct wilt aanwenden of wilt herbeleggen. Echter allereerst komt de vraag, wat moet ik met mijn bestaande portfolio? Dit is het meest moeilijke moment. Als u werkelijk wilt overstappen op dividendbeleggen, moet u afscheid nemen van die aandelen die niet in een dergelijke portefeuille thuis horen. Speculatieve aandelen dus, die u behalve koerswinst of koersverlies, niets opleveren. Dat levert vaak pijnlijke vervolgbeslissingen op. Want in dat geval moet u veel van uw posities verkopen en met verlies van de hand doen. Veel beleggers laten verliesgevende posities maar in hun portfolio zitten, in de hoop dat het tij eens keert. Maar als u voor uzelf de strategische beslissing genomen heeft te gaan dividendbeleggen, moet u echt met een stofkam door uw portfolio. Daarbij sneuvelen dan niet alleen de speculatieve aandelen, maar ook de aandelen die een laag rendement opleveren. Ik noem die de “dead-end” dividend aandelen. Ik heb zomaar het gevoel dat velen onder u dergelijke aandelen in hun portefeuille hebben zitten. Ze zijn er de oorzaak van dat uw portfolio niet aan uw verwachtingen voldoet. Sommige aandelen betalen een heel klein dividend, zonder dat er van een jaarlijkse groei sprake is. Veel aandelen betalen helemaal niets. Heeft u de keuze voor dividendbeleggen gemaakt, dan is het dus tijd voor actie, ook al doet dat even pijn. Maar heeft u de beslissing genomen om voor dividendbeleggen te gaan, dat moet u van de “achterblijvers” afscheid nemen. Pas dan kunt u echt gericht gaan doen aan dividendbeleggen.

Zodra u afscheid genomen heeft van “dead-end” aandelen, zit u mogelijk met een berg cash. De volgende beslissing is een beetje afhankelijk van uw leeftijd en tijd, die het nog gaat duren voordat u van het inkomen uit uw portfolio wilt gaan genieten. Is die periode nog ver weg en dan heb ik het over 5 jaar of meer, dan kunt u kiezen uit alle drie de varianten: hoogdividend beleggen, pensioen beleggen of beleggen in aandelen die een groeidividend kennen. Wilt u direct inkomen, dat valt de keuze voor groeidividend af. Eén ding is zeker, van nu af aan gaat u genieten van een elke maand weer rinkelende kassa, die aankondigt dat de volgende dividendbetalingen op uw rekening zijn bijgeschreven. Voor het zover is moet u nog de beslissing nemen welke aandelen u een hoog dividend gaan opleveren. Vergeet daarbij niet uw beleggingen maximaal te spreiden. Ik heb daarover hier en hier al eens geschreven. Beleggen in 10 posities is het minimum. Maar het mogen er ook rustig 20 of 30 zijn. Kijk bij uw beslissing niet alleen naar de hoogte van het dividend, maar ook naar de payout ratio, die niet te hoog mag liggen. Belegt u in fondsen, dan moet u erop letten dat de koersen van de aandelen niet teveel boven de intrinsieke waarde liggen. Met andere woorden, wat onderzoek vooraf kan u in een latere fase voor tegenslag behoeden. Wilt u hulp van derden, dan is een abonnement op één van onze gespecialiseerde nieuwsbrieven aan te bevelen. Ze geven u een reeks van tips, zeker als u de moeite wilt nemen in de archieven te duiken. Daar vindt u van elke positie in de portfolio meer achtergrond informatie.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann