Hoe onderhoud ik een inkomsten portfolio?

 

150_de_heer_poelmann.jpgVorige keer heb ik gesproken over de bouw van een inkomstenporfolio. Vandaag wil ik het met u hebben over diversificatie en sector rotatie. Dit klinkt wat ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Deze twee thema’s zijn vooral belangrijk voor de actieve belegger, degene die met individuele aandelen proberen een hoog dividend op te strijken. Werkt u met closed-end fondsen (CEF), dan belegt u al zo gespreid, dat rotatie niet noodzakelijk is.

Diversificatie is in een hoog dividend portfolio van groot belang als u uw rendementsdoelstellingen wilt realiseren. Het beschermt u immers tegen een trend naar beneden in een bepaalde marktsector. Als u bijvoorbeeld rond het jaar 2000 te zwaar had belegd in de internetsector, dan had u op dat moment meer verloren dan bij een goede diversificatie het geval zou zijn geweest. Tegen dit soort risico’s moet u zich altijd beschermen. Andere voorbeelden zijn de preferente aandelen en de onroerendgoedsector tijdens de kredietcrisis. Indien u voor het concept van een inkomstenportfolio gekozen hebt, moet u het risico vermijden om te zwaar op één sector in te zetten. Bij een mooie spreiding over de verschillende sectoren kan er best in één sector eens iets mis gaan, maar u hebt beleggingen in al die andere sectoren die u helpen uw doelstelling te realiseren.

En daarmee kom ik op het tweede thema van vandaag: de dynamische sector rotatie. Het gaat hier om de kunst te ontdekken, voor welke sectoren het economisch tij gunstig gezind is en waar we moeten oppassen voor teveel tegenwind. Laat ik aan de hand van twee voorbeelden duidelijk maken dat u door middel van sector rotatie, het rendement van uw portfolio kan verbeteren.

Een sector die vandaag de dag veel tegenwind heeft, is de telecom sector en dan vooral de maatschappijen die zijn gespecialiseerd in de vaste lijnen. In Amerika zijn twee soorten telefoonmaatschappijen. De ene groep is gespecialiseerd in mobiel bellen en mobiel internetten. Deze sector heeft de wind in de rug, want mobiel bellen is hot. Daar kijkt de consument niet zo op de kosten en wil vooral met de trend van de smartphones mee. Hoe anders is het met de andere soort telefoonmaatschappij die het van de vaste lijnen moet hebben. Veel consumenten doeken hun vaste lijn op en bellen via hun mobieltje of via internet. En deze trend blijkt het afgelopen jaar flink door te zetten. De maatschappijen met vaste lijnen proberen het verlies te compenseren door internetaanbiedingen en kabeltelevisie, maar de verdiensten daaruit wegen niet op tegen de verliezen bij de vaste lijnen. Een voorbeeld daarvan is Frontier Communications (NYSE: FTR). Het aandeel werd een half jaar geleden nog verhandeld tegen een koers van ongeveer $7 en had een dividendrendement van meer dan 10%. Daarmee zou het aandeel geschikt moeten zijn voor onze hoog dividend portfolio. Maar diegenen die zich gerealiseerd hebben hoe snel de markt van de vaste verbindingen aan het veranderen is, hebben deze aandelen links laten liggen of zijn eruit gestapt ondanks het hoge rendement. Ondertussen staat het aandeel rond $4 en ik vermoed dat beleggers erop anticiperen dat de onderneming vandaag of morgen zijn dividend naar beneden gaat aanpassen. De Raad van Bestuur van Frontier ontkent dat er een dividendverlaging op til is, maar de markt houdt het op het tegenovergestelde. De tijd zal leren wie er gelijk heeft. Maar als we onze theorie van voor- en tegenspoed in de verschillende sectoren nauwgezet opvolgen, dan moeten we van deze aandelen afscheid nemen.

Het economisch tij lijkt in Amerika heel langzaam te keren. Bedrijven maken veel winst en de rente staat erg laag. Jonge ondernemers kunnen theoretisch goedkoop geld lenen om er hun business mee te financieren. Alleen staan de banken niet te springen om ze dat geld via leningen beschikbaar te stellen. We komen dan bij voorbeeld twee, want wie dat wel doen zijn de Business Development Companies (BDC). Zij halen geld op via de uitgifte van aandelen en stellen dat geld aan jonge ondernemers beschikbaar. Zo’n BDC is Triangle Capital Corporation (NYSE: TCAP). Succesvolle BDC’s keren 90% van de gemaakte winsten uit aan hun aandeelhouders en profiteren daarmee van het gunstige fiscale klimaat dat de Amerikaanse regering voor deze ondernemingen heeft opgezet. De Amerikaanse overheid doet er alles aan om het ondernemersklimaat voor jonge ondernemers zo gunstig mogelijk te doen zijn en ze daardoor alle kansen te geven. BDC’s hoeven daarom geen vennootschapsbelasting te betalen als ze 90% van hun winsten doorgeven aan hun aandeelhouders. Triangle Capital Corporation betaalt zo’n 10% dividendrendement en heeft zijn dividend sinds mei 2007 al 12 keer verhoogd. De nieuwsbrief The Dividend Factory schenkt regelmatig aandacht aan de Amerikaanse BDC’s.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann