Spreiden is een sleutelwoord

  

150_de_heer_poelmann.jpgOnlangs vroeg Peer, een vriend van me, of ik hem kon helpen met het beleggen in dividendaandelen. Hij had een leuk vermogen tot zijn beschikking gekregen en was tot de conclusie gekomen dat hij er bij de bank maar een lage rente voor zou krijgen. Hij had een half miljoen beschikbaar. Peer is een goede vriend van me en hoewel ik niet aan vermogensbeheer doe, wilde ik hem wel helpen. Hij wilde direct zijn half miljoen inzetten, maar hierin moest ik hem teleurstellen. Om de simpele reden dat hij zijn kapitaal niet in één keer moest beleggen.

Koersen van aandelen fluctueren en het rendement wordt altijd gemeten vanaf het moment dat we in een aandeel zijn gestapt. Dat geldt overigens niet alleen bij één aandeel, dat geldt ook bij een hele portfolio. U kunt het geluk hebben om op een heel laag niveau in te stappen, maar andersom kan ook en dan hikt u gedurende de hele periode van uw belegging tegen de hoge koers aan, die u bij aanvang hebt betaald. Daarom hanteer ik bij beleggen een belangrijk sleutelwoord: spreiden!

Spreiden kan op verschillende manieren. De eerste manier is spreiden in tijd. Ook al hebt u een mooi kapitaal dat u in dividendaandelen wilt beleggen, dan nog adviseer ik u dat op gezette tijden te doen. De beste manier is maandelijks. In het geval van Peer adviseerde ik hem om maandelijks €7.500,- aan zijn portfolio toe te voegen. Op deze manier worden koersschommelingen bij aankoop uitgevlakt. De ene maand zal hij wat meer betalen omdat de koersen wat hoger staan, de andere maand profiteert hij van het feit dat de beurzen in mineur zijn. U zult misschien zeggen, waarom niet wachten tot de beurzen laag staan? Het antwoord hierop is dat vaak niet is aan te geven, wanneer de beurzen hun laagste punt hebben bereikt. Door maandelijks een bedrag te investeren wordt een portfolio opgebouwd tegen gemiddelde koersen.

Vaak speelt er nog een factor mee. Veel dividendaandelen vindt u in Amerika en de notering is in dollars. De ervaring leert dat ook de koers van de dollar nogal aan schommelingen onderhevig is. Beleggers denken vaak te kunnen beredeneren, waarom de dollar moet stijgen of dalen. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig de redenering gehoord dat de dollar tegenover de euro zal gaan dalen. Simpel vanwege het feit dat de Amerikanen veel geld gedrukt hebben en door daarmee obligaties op te kopen dat geld in omloop bracht. De groei aan dollars zou de koers van de dollar doen dalen. Het pakte echter anders uit. Er kwam een eurocrisis en de economie in Amerika doet het minder slecht dan die in Europa. Dus steeg de dollar in plaats van dat hij daalde. Een stijging of daling van een valuta is vaak moeilijk te voorspellen. Daarom is spreiden ook belangrijk om valutaschommelingen voor te blijven. Bij een maandelijkse inleg wordt automatisch ook het dollarrisico gemiddeld.

Een derde mogelijkheid van spreiden ligt in de aankoop van verschillende aandelen. Beleggers willen bij een hoog rendement nog wel eens alles op één kaart zetten. Deze strategie moet ik u sterk afraden. Bij de opbouw van een portfolio met hoogrendement aandelen moet u van minimaal 10 aandelen uitgaan. Verstandiger is dat aantal nog wat uit te breiden. Peer heb ik geadviseerd elke maand 3 posities in te nemen. Na vier of vijf maanden kan hij overwegen of hij posities wil uitbreiden. Maar daaraan mag hij niet denken voor hij minimaal tien posities in zijn portefeuille heeft. Daarbij is ook van belang, dat hij zijn belegging over meerdere sectoren spreidt. Dus niet alleen telefonie of energie. Niet alleen aandelen of perpetuals. Belangrijk is dat zowel over aandelen als sectoren gespreid wordt. Alleen op die manier brengt u het risico tot aanvaardbare proporties terug.

Vier redenen dus om bij de opbouw van uw portfolio het element spreiden serieus te nemen. Wilt u eens een kijkje nemen hoe u een gespreide portfolio op kunt bouwen, dan is The Dividend Factory daar een mooi voorbeeld van. Deze nieuwsbrief heeft een portfolio opgebouwd van hoogdividend aandelen, preferente aandelen en perpetuals. Veel van de aanbevelingen vindt u op de Amerikaanse beurzen, maar er zitten ook Europese posities bij in Nederland, Duitsland en Spanje. Het aardige van The Dividend Factory is dat de meeste posities elk kwartaal met een uitkering komen, sommige zelfs elke maand. Dat betekent dat u bij belegging in deze aandelen regelmatig inkomsten op uw rekening ziet bijgeschreven. Voor dividendbeleggers is dat uiteindelijk het doel waar ze voor gaan.

Nu we toch over regelmatig uitkeren spreken, volgende keer vertel ik u iets over het beleggen in fondsen, die elk kwartaal of elke maand een uitkering doen.

Hartelijke groet,
 
Eric Poelmann