Dividend zorgt voor waardebehoud

 

150_de_heer_poelmann.jpgEr zijn vele typeringen voor beleggers die hun portfolio-opbouw baseren op dividendinkomsten. Zo zouden dividendbeleggers luie beleggers zijn, die tevreden zijn met een rendement dat de ontwikkelingen van de beurs volgt. Een andere uitspraak hoorde ik onlangs van een broker, die dividendbeleggers typeerde als dividendjagers. Daarbij voorbijgaand aan de strategie die dividendbeleggers vaak ten grondslag leggen aan hun beleggingen. Het belangrijkste is daarbij wel dat beleggen in dividendaandelen zorgt voor behoud van de waarde van de portfolio. Maar niet alleen dat, zij zorgen ervoor dat de dividenden kunnen bijdragen aan een constante stroom van inkomsten, die vooral belangrijk zijn in de fase als de belegger aan zijn pensioen toe is. Dit element wordt nog sterker wanneer er van dividendrendementen van 5%, 6% of zelfs meer sprake is. Zeker als we dit soort rendementen aanhouden tegen de 2% die momenteel als rente door de banken wordt betaald. Voor diegene die nog altijd denken dat dividendbeleggen iets voor luie beleggers is, heb ik hier enkele argumenten die het tegendeel onderstrepen en u misschien zouden kunnen overhalen uw strategie aan te passen.

  

Dividenden gaan alleen maar omhoog

Ik verwijs even naar mijn nieuwsbrief van afgelopen maandag, waar ik u verteld heb over de “Alsmaar Meer Dividend Betalers” ofwel de AMDB’s. Als u bereid bent nu in te stappen in AMDB’s, dan kunt u de komende jaren genieten van een alsmaar oplopend dividend en dus ook een stijgend rendement op uw investering. Wal-Mart was er één van, maar er zijn er heel wat meer. Wat wel heel belangrijk is als u aan één van de basisregels van het dividendbeleggen wilt blijven voldoen: het spreiden over minimaal 10 aandelen of meer om uw risico’s in te perken.

 

Dividendverhogingen vinden we in allerlei sectoren

Dit betekent dat beleggers met een focus op dividend allesbehalve lui of saai zijn. Wal-Mart is een aandeel in de retailsector, maar Microsoft, die zijn dividend de laatste 10 jaar heeft verdubbeld, zit in de technologie. Een ander aandeel is Yum! Brands, een aandeel in de foodsector, dat ik hier behandeld heb en deel uitmaakt van de portfolio van MyChinaStocks.com. Indien u liever in een closed-end fonds belegt, dan heb ik hier over Flaherty & Crumrine Prefered Securities Income Fund gesproken, een fonds dat u terugvindt in de portfolio van PensioenDividend.nl.

 

Dividendbeleggen wordt een uitdaging,

als u nog wat extra rendement wilt halen door AMDB’s op de geëigende momenten te kopen of te verkopen. Het koop- of verkoopmoment wordt bepaald op grond van de historische verhouding tussen koers en dividend. Door voortdurend te zoeken naar aandelen waar de historische relatie aangeeft dat een koopmoment of verkoopmoment ideaal is, kan het rendement op AMDB’s zelfs verdubbeld worden. GroeiDividend.nl specialiseert zich op deze techniek, die onderstreept dat beleggen in dividendaandelen alles behalve saai is en al helemaal niet iets is voor luie beleggers.

 

Dividend helpt een goede aankoopprijs uit te middelen

Deze strategie is vooral van belang voor beleggers, die nog niet direct van hun beleggingsinkomsten hoeven te leven. U doet er dan goed aan uw beleggingen in tijd te spreiden, waarbij de herbelegging van beleggingsinkomsten worden aangevuld tot een vast bedrag per maand of kwartaal. Op deze wijze worden uw aandelen tegen een gemiddelde koers aangekocht en hoeft u niet te vrezen tegen een te hoge koers te zijn ingestapt, wat uw dividendrendement altijd laag zou houden.

  

Dividend geeft u de garantie dat u het altijd beter doet dan het marktgemiddelde

Zelfs als u de ontvangen dividenden niet wilt herinvesteren, dan nog doet u het met de dividendaandelen in de regel beter dan het marktgemiddelde. Om u hiervan te overtuigen heb ik er de index van de dividendaandelen in de S&P 500 over de laatste 15 jaar eens bijgehaald:

500_dr4.jpg 

Zoals u ziet heeft u, weliswaar met ups en downs, al een behoorlijk koersrendement en daarmee doet u het beter dan het gewone gemiddelde aandeel. En de saus er bovenop is het dividend dat u erbij krijgt.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann