Jaargang 1, nummer 82, 5 november 2012

 

Wat moet ik kopen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

 

150_dhr_e_poelmann.jpgMorgen is het zover. Amerika gaat naar de stembus. En hoewel het er lange tijd naar uitzag dat Obama eenvoudig ging winnen, lijkt het nu toch allemaal wat onzeker. De verkiezingen daar zijn in ieder geval spannender dan 4 jaar geleden en beleggers vragen zich af, hoe ze op de uitkomst moeten reageren. Regelmatig krijg ik de vraag welke aandelen te kopen als Mitt Romney de verkiezingen gaat winnen. Of wat de beurs gaat doen als Romney, dan wel Obama de verkiezingen wint. Amerikaanse beleggers zijn wat bang voor een overwinning van Obama en vragen wat ze met hun geld moeten doen als hij de verkiezingen wint. Voor degene die van speculeren houdt, zijn er in de financiële media genoeg artikelen te vinden die speculeren op de verkiezingsuitslag. U hoeft het internet maar langs te lopen om meningen van financiële analisten te vinden die kopregels hebben als “Ik koop geen aandelen als de democraten de verkiezingen winnen” of “Twee banken, die u kunt kopen als Romney wint” of “Als Obama wint, ga ik aandelen kopen” of “Vijf winnaars als Obama wint!” Het zijn maar wat voorbeelden van de vele meningen die ik in Amerika op het internet vind. Natuurlijk speelt daar één item een rol, waar we hier wat minder over horen: de fiscal cliff. Amerika heeft net als veel Europese landen te maken met overheidstekorten die om een oplossing vragen en er dreigt ook daar een fikse stijging van de belastingen. En Romney of Obama, belastingverhoging of geen belastingverhoging, de financiële media in Amerika maken miljoenen dollars bij het op grote schaal produceren van speculatieve aanbevelingen op de korte termijn.

In zijn algemeenheid kunnen we stellen, dat al dat nieuws niet veel meer is dan een weergave van politieke overtuigingen van de zogenaamde experts. En veel beleggers vragen zich daarbij af of ze met de meute moeten meelopen. Maar ik denk, dat dit weer een mooi voorbeeld is waarom de meeste beleggers in deze markt geld verliezen. Je richten op korte termijn gebeurtenissen betekent immers in 99% van de gevallen geld verliezen. Het lijkt erop, dat belangrijke gebeurtenissen op deze wereld impact hebben op de koersen van aandelen op de korte termijn. Maar ik geloof niet, dat de keuze van de Amerikaanse president gevolgen heeft voor onze Alsmaar Meer Dividend Betalers. Er is tenminste geen enkel bewijs voor. Dat heeft onderzoek door de Fed ook uitgewezen. Het risico met deze aandelen verschilt niet, welke president ook in het Witte Huis zit. AMDB’s hebben immers geen afloopdatum, zoals obligaties die bijvoorbeeld hebben. AMDB’s zijn dominant in hun sector voor tientallen jaren en misschien wel langer, ongeacht de kleur van de president in het Witte Huis. Dat blijkt ook wel uit onderstaande grafiek:

 Forever Stocks

 
Belangrijk is, dat de aandelen op het juiste moment tegen de juiste koers gekocht worden, ongeacht wie er nu morgen de verkiezingen wint. De keuze morgen rechtvaardigt geen enkele reden om iets te kopen dan wel te verkopen. Veel belangrijker is een lange termijn visie gekoppeld aan het goede aankoopmoment, waarbij ik sterk pleit om daarbij naar bedrijven te kijken met een bewezen verleden van betrouwbaarheid, veiligheid en inkomen. Deze veilige en hoge kwaliteitsaandelen keren cash aan hun aandeelhouders uit en hebben de potentie op de lange termijn in koers te verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. GroeiDividend.nl specialiseert zich in dit soort aandelen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann