Jaargang 1, nummer 88, 28 november 2012

 

Oppassen met Amerikaanse nuts aandelen

 

Eric PoelmanDe afgelopen twee jaar is er een run geweest op Amerikaanse nuts aandelen, ofwel de utility stocks. Deze aandelen hebben het stukken beter gedaan dan de aandelen in de S&P 500. Door de record lage rente waren deze relatief veilige aandelen erg aantrekkelijk voor beleggers, die voor inkomen van dividenduitkeringen afhankelijk zijn. Want deze aandelen boden na inflatie tenminste nog een positief rendement. Op Amerikaans schatkistpapier is het rendement na inflatie immers negatief. Maar in de positieve trend van de nuts aandelen is de laatste weken een flinke deuk gekomen. De verwachting is dat in vergelijking met de S&P 500, de nuts aandelen de komende jaren een negatieve trend zullen laten zien. Ik heb het hier dan vooral over de aandelen van bedrijven die water en elektra leveren. Dat komt vooral omdat locale overheden een rem zetten op prijsstijgingen door de nutsbedrijven. Daar zit overigens ook een positieve keerzijde aan. De regulering is zo sterk, omdat de nuts bedrijven in hun markten een heel dominante positie innemen. Concurrentie is er meestal niet. Nutsbedrijven genereren een grote cashflow, waaruit ze normaal gesproken hoge dividenden betalen aan hun aandeelhouders. Dat veilige en stabiele dividend heeft de afgelopen tijd een positieve invloed gehad op de koersontwikkeling van de nuts aandelen. Dat is goed te zien als we Utilities Select Sector SPDR (NYSE: XLU), een ETF, vergelijken met de S&P 500 in onderstaande grafiek:

 500_xlu.jpg

Het is goed te zien dat de nuts aandelen het sinds augustus vorig jaar een stuk beter gedaan hebben. Vijf procentpunten inclusief het uitgekeerde dividend. Dat lijkt op zich nog niet zoveel, maar als we de verschillende op inkomen georiënteerde sectoren bekijken, is het verschil wel degelijk significant. Maar de trend lijkt te keren. President Obama wil na zijn herverkiezing de belastingen voor de rijken verhogen. Dat geldt ook voor het percentage van de dividendbelasting. Nu is de dividendbelasting nog 15%, maar als er niets gebeurt, gaat die straks naar 39,6% plus een toeslag van 3,8% voor de financiering van de nieuwe medische wetgeving in Amerika. Daarmee zakt het inkomen van degenen, die van het dividend van de nutsbedrijven afhankelijk zijn, flink. Er zijn tekenen dat Democraten en Republikeinen elkaar zouden kunnen vinden over deze belastingverhoging, waardoor de verhoging een stuk lager kan uitvallen. Maar ook dan geldt voor de nuts aandelen een verkoopadvies. Nuts aandelen zijn extra gevoelig voor welke belastingverhoging dan ook, omdat deze aandelen uitsluitend gekocht worden voor het dividendinkomen dat ze leveren. De groei van deze aandelen stelt niet zoveel voor. Daarbij komt, dat de nuts aandelen op dit moment flink overgewaardeerd zijn. Historisch gezien noteren ze in vergelijking met de S&P met een discount van ongeveer 25%, terwijl ze nu een premium laten zien van 15% bij een koers/winst verhouding van 14 voor de S&P 500 en 16 voor de nuts aandelen. De geschiedenis leert dat sectoren na stijgingen als deze, altijd terugkeren naar hun normale waarderingen. Dat betekent dat de koersen van de nuts aandelen voor een flinke daling staan. En in feite zien we dat nu al gebeuren.

 500_xlu2.jpg

De koers van de ETF is flink onder het 200-daags gemiddelde gezakt en de kans is dus groot, dat deze trend zich voortzet. Zeker als het binnenkort in Amerika tot een belastingverhoging op dividend komt.
  

Hartelijke groet,

Eric Poelmann