Jaargang 1, nummer 92, 11 december 2012

 

De beste beleggingen zijn saai

 

Eric PoelmannVanmorgen zat ik met mijn collega Mario wat te praten over onze gezamenlijke portfolio. Een jaar of twee geleden had hij mij gevraagd de portfolio te beheren. Mario is zo’n 20 jaar jonger dan ik en beschouwt zich als een wat meer speculatieve belegger. Hij is ondertussen een fervent dividendbelegger, maar laat zich bij de keuze van zijn beleggingen nog vaak leiden door de hoogte van het dividendrendement nu. Soms leidt dat tot teleurstellingen. Met de telefoonmaatschappijen bijvoorbeeld, waarvan een aantal de afgelopen maanden het dividend heeft moeten verlagen, waarna ook de koers een flinke opdoffer gekregen heeft.

In onze gezamenlijke portfolio ligt het accent wat meer op de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s). Deze aandelen hebben over het algemeen een indrukwekkende dividendhistorie. De kans op een dividendverlaging zoals bij de telefoonmaatschappijen, is daarom gering. Maar we hebben niet alleen maar AMDB’s in onze portfolio. Er zitten ook aandelen in, die de kwalificatie AMDB nog niet hebben, maar waarvan de waarschijnlijkheid aanwezig is, dat ze die de komende jaren wel zullen krijgen. Het zijn over het algemeen saaie aandelen. Daar bedoel ik mee, dat de koersfluctuaties van die aandelen niet echt spectaculair zijn. Maar hierdoor worden wel teleurstellingen, zoals bij de telefoonmaatschappijen, vermeden. Mario zei daarom blij te zijn, dat ik onze gezamenlijke portfolio beheer. Hij kon zo niet in de verleiding gebracht worden toch maar het één of andere aandeel te kopen wat reeds bij aankoop een verleidelijk hoog dividendrendement heeft.

Eén van de saaie aandelen die ik afgelopen week in onze portfolio heb opgenomen, is Microsoft (NYSE: MSFT). Dit is één van de veiligste aandelen die er te bedenken zijn. De onderneming heeft bijna $60 miljard in cash en slechts $12 miljard in schuld. De onderneming zou zijn schulden vandaag kunnen afbetalen en de kas nog altijd gevuld hebben met miljarden. Microsoft krijgt zoveel rente op zijn beleggingen, dat zelfs in het hypothetische geval, dat de onderneming $0 omzet zou halen, de rente op de schulden kunnen worden voldaan. De onderneming is in 2003 begonnen met de uitbetaling van dividend en heeft dat dividend sindsdien 8 keer verhoogd. Beleggers ontvangen op dit moment een kwartaaldividend van 23 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement uitkomt op 3,5%. Daarbij heeft het aandeel een pay-out ratio van slechts 49,7%. De koers van het aandeel staat bijna op het dieptepunt van het jaar. Als de onderneming de dividendpolitiek van de laatste verhoging de komende 10 jaar volhoudt, dan zou het dividend stijgen tot 53 cent per kwartaal, ofwel $2,12 per jaar.

De geduldige belegger heeft dan met dit “saaie” aandeel een dividendrendement van 8%. Voor Mario betekent het iets meer geduld, maar die 8% heeft hij dan met dit saaie aandeel toch in zijn zak.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann