Jaargang 1, nummer 93, 24 december 2012

DividendRadar bestaat sinds begin dit jaar en komt inmiddels wekelijks bij 14.983 vaste abonnees in de bus. Gratis! Wij zijn ervan overtuigd dat veel meer beleggers in het dividendnieuws geïnteresseerd zijn en naar deze beleggers zijn wij op zoek. U kunt ons helpen door deze nieuwsbrief te sturen naar vrienden of kennissen, die mogelijk ook in DividendRadar geïnteresseerd zijn. Voor deze hulp zijn wij u zeer erkentelijk. Ontvangt u DividendRadar voor de eerste keer en heeft u zich nog niet als abonnee opgegeven? Vul dan hier uw naam en e-mail adres in en u krijgt DividendRadar wekelijks gratis in de bus.
Hartelijk dank. Eric Poelmann

 

Waarom Microsoft het overwegen waard is

Eric PoelmannLezers, die mijn column regelmatig lezen, weten dat ik momenteel een voorkeur heb voor Microsoft (NASDAQ: MSFT). Toch kreeg ik onlangs nogal wat vragen over het aandeel, omdat niet iedereen mijn positieve houding voor dit aandeel deelt. De onderneming heeft de afgelopen jaren verkeerde overnames gedaan en moet daarop nu flinke voorzieningen treffen. Er is onrust in het management en het aandeel is de laatste weken technisch door het ijs gezakt. Allemaal waar, maar ik heb ook geleerd dat je naar een aandeel moet kijken als niemand het ziet zitten. Ik kijk bij mijn waardering meer naar de toekomst dan naar het verleden.

Microsoft is een software gigant die op de eerste plaats leeft van de opbrengsten van zijn PC operating systemen. De onderneming incasseert enorme sommen geld aan licenties die voor deze systemen worden uitgegeven. Microsoft is daarbij dominant in zijn sector. Afgelopen maand nog heeft de onderneming via een tussenhandel in Virginia een contract van $617 miljoen gesloten met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat is genoeg software voor 1,5 miljoen computers in de komende 3 jaar. Bijna elke PC producent, op Apple na, maakt gebruik van Windows. Tijdens de laatste algemene vergadering van aandeelhouders beloofde de onderneming meer te luisteren naar de wensen van zijn aandeelhouders. En die willen meer dividend. De onderneming lijkt naar die wens te willen luisteren. Kijk maar naar het dividendverloop van de afgelopen jaren, waarin de onderneming het volgende heeft uitgekeerd:

          Jaar          dividend          stijging

          2003           0,24
          2004           3,16                                 waarvan $3 special dividend
          2005           0,32
          2006           0,37               +15,6%
          2007           0,41               +10,8%
          2008           0,46               +12,2%
          2009           0,52               +13,0%
          2010           0,55               +  5,8%
          2011           0,70               +27,2%
          2012           0,83               +18,6%

Daarbij heeft het aandeel een pay-out ratio van slechts 49,7%. Ruimte genoeg dus om ook de komende jaren het dividend te blijven verhogen. Laten we daarbij even veronderstellen dat de onderneming zijn kwartaaldividend constant met 3 cent per aandeel per jaar voor de komende 10 jaar blijft verhogen, zoals dat onlangs is gebeurd, toen het kwartaaldividend omhoog ging van 20 naar 23 cent. Dan zal het dividend stijgen van 92 cent op jaarbasis nu, naar $2,12 in 2022. Als u het aandeel nu zou kopen, realiseert u over 10 jaar een dividendrendement over de aankoopprijs van 7,8%. En als we veronderstellen dat de markt het huidige dividendrendement van 3,3% blijft handhaven, dan kan het aandeel de koers zien oplopen naar $64, wat een koersstijging zou betekenen van 137%. Bent u nog niet overtuigd, dan heb ik nog wel enkele argumenten die pleiten voor het aandeel. Zo is Microsoft één van de vier Amerikaanse bedrijven die van S&P een AAA rating gekregen hebben. Ook heeft de onderneming $63 miljard, ofwel $7,50 per aandeel aan cash.

Microsoft is momenteel nog geen Alsmaar Meer Dividend Betaler. Dat komt omdat het aandeel nog geen lange dividendhistorie heeft. Maar gaat de onderneming zijn belofte naar zijn aandeelhouders nakomen, dan zal het aandeel binnen enkele jaren in het rijtje van illustere dividendgroeiers van GroeiDividend.nl worden opgenomen. Deze nieuwsbrief heeft op dit moment een lijst van 252 AMDB’s, waarvan ruim 80 op dit moment koopwaardig zijn. Als abonnee heeft u altijd toegang tot deze lijst, die op de website van de nieuwsbrief wordt gepubliceerd.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann