Jaargang 1, nummer 95, 31 december 2012

 

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar

300_eric_poelmann.jpgDe afgelopen jaren zijn wij als beleggers geteisterd door onrust op alle fronten. Kredietcrisis, bankencrisis, onroerendgoedcrisis, regeringscrisis. Dat maakt ons allemaal wat onzeker over de toekomst. Wat gaan onze kinderen en kleinkinderen nog meemaken? Voor beleggers, die de grens van 65 jaar zijn gepasseerd, zijn dit geen vreemde vragen. Daarom denken veel oudere beleggers over de horizon van hun eigen bestaan heen. Ze bouwen daarbij een portfolio op, die niet alleen nu een leuk rendement oplevert, maar die ook over een lengte van jaren een goede kans maakt een behoorlijk rendement uit te keren. Voor de kinderen en de kleinkinderen dus, als die te zijner tijd de aandelen mochten erven. De beurs is iets onzekers. Aandelen kunnen stijgen maar de beurs kan ook een crash doormaken.

Het leven is ook onzeker. We hopen allemaal oud te worden en dan ook nog gezond te blijven. Maar niet iedereen is dat gegeven. Bij zoveel onzekerheid is zekerheid iets dierbaars. Bij beleggen kun je die zekerheid verhogen door daarbij criteria aan te leggen, die de kans op die zekerheid in de toekomst zo hoog mogelijk laten zijn. Dan moet je beleggen in het beste van het beste. In aandelen die je eigenlijk voor het leven vast wilt houden en sterker nog, waarvan je zou willen, dat je ze aan je kinderen en kleinkinderen kunt nalaten. Een goede leidraad daarbij is een bewezen historie van betrouwbaarheid, veiligheid en inkomen. Nu het jaar ten einde loopt, ben ik daarom op zoek gegaan naar een aandeel van een hoge kwaliteit, dat zijn dividend voor zijn aandeelhouders regelmatig verhoogt, met een lage pay-out ratio en ook nog eens de potentie heeft om op de lange termijn in koers te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Een aandeel van een bedrijf dat er over 100 jaar nog altijd gaat zijn en dividend betaalt aan mijn kleinkinderen, als die met pensioen gaan.

Ik heb dus gezocht naar een onderneming die de beste in zijn sector is en zijn concurrenten ver achter zich laat. Een onderneming die zijn aandeelhouders elk jaar meer uitbetaalt en die een conservatieve balans heeft met veel cash en die de economische stormen goed kan doorstaan. In de lijst van Alsmaar Meer Dividend Betalers van GroeiDividend.nl vond ik toch meer aandelen die aan deze criteria voldoen, dan ik vooraf dacht. Maar één sprong eruit. Het is een aandeel met een rijke dividendhistorie. Van een onderneming die ononderbroken sinds 117 jaar dividend uitbetaalt. Ik heb het hier over Colgate-Palmolive (NYSE: CL). De onderneming heeft eigenlijk geen introductie nodig. Opgericht in 1806 produceert het bedrijf zaken als tandpasta, zeep, shampoo en deodorant, jaar in jaar uit. En die producten worden over de hele wereld verkocht. In 1895 heeft de onderneming zijn eerste dividend uitgekeerd en de laatste 49 jaar heeft Colgate-Palmolive zijn dividend elk jaar verhoogd.

500_cl.jpg

En dat is niet het enige dat de onderneming voor zijn aandeelhouders doet. De onderneming koopt jaarlijks voor flinke bedragen eigen aandelen in, waarmee de waarde voor de overige aandeelhouders toeneemt. Alleen al in de afgelopen 5 jaar heeft Colgate-Palmolive voor een bedrag van $7,5 miljard aan eigen aandelen ingekocht, meer dan 4,5% van het bedrijf. De onderneming is een cashmachine voor zijn aandeelhouders. In 2011 produceerde het bedrijf voor een bedrag van $2,9 miljard aan cash en gaf het voor iets meer dan $3 miljard uit aan dividend en inkoop eigen aandelen. Geen wonder dat de koers van het aandeel in de loop van de jaren is blijven stijgen. Als u het aandeel nog niet heeft, hoort het voor 2013 zeker op uw verlanglijstje. Pas daarbij wel op dat u het aandeel koopt op het moment dat het koopwaardig is. GroeiDividend.nl geeft u die informatie.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann