Jaargang 2, nummer 4, 14 januari 2013

 

Oppassen met Verizon

 

Eric PoelmannNet als in Europa heeft er ook in Amerika een aardverschuiving plaatsgevonden in de telecom sector. De vaste lijnverbindingen hebben plaats moeten maken voor het mobiele telefoonverkeer. Er zijn in Amerika twee grote spelers in de mobiele sector: AT&T en Verizon Communications (NYSE: VZ). Beide aandelen zijn vanwege hun dividendbeleid ook erg populair bij Europese beleggers. Verizon heeft zijn mobiele tak samen met Vodafone georganiseerd in Verizon Wireless. Daarbij heeft Verizon een aandeel van 55% en Vodafone de resterende 45%. Verizon CEO Lowell McAdam kondigde vorige week maandag aan, dat zijn bedrijf opnieuw overweegt om het Britse Vodafone uit te kopen. Het idee van McAdam is niet nieuw. Verizon heeft al langer deze plannen, maar het is tot nu toe niet tot uitvoering gekomen.

De onderneming denkt nu sterk genoeg te zijn om de financiering van de uitkoop rond te krijgen. De cruciale vraag daarbij gaat zijn, wat de ontvlechting voor Verizon gaat kosten. Analisten schatten de uitkoopsom voor Verizon Communications in op $100 miljard. Maar ze zijn tegelijkertijd pessimistisch over de mogelijkheden van de onderneming die uit eigen middelen te financieren. Met andere woorden, de onderneming zal zich waarschijnlijk in de schulden moeten steken om de financiering rond te krijgen. Ik maak me wat zorgen dat de voorgenomen uitkoop van Vodafone ten koste kan gaan van de dividendbetalingen. Verizon betaalt nu een dividend van $2,06 op jaarbasis. De onderneming betaalt sinds 1984 ononderbroken dividend en heeft in de afgelopen 28 jaar het dividend weten op te trekken van 20 cent per kwartaal naar nu 51,5 cent per kwartaal. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 4,7%.

De vraag is of de onderneming de hoogte van dit dividend kan vasthouden als het tot een uitkoop mocht komen. Verizon heeft $6 miljard per jaar nodig om zijn dividend te kunnen uitbetalen. Als de deal door gaat, kan deze uitkering onder druk komen te staan. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor de koers van het aandeel. Daarom adviseer ik u op te passen met het aandeel Verizon.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann