Jaargang 2, nummer 5, 16 januari 2013

 

Kansen in Europa

 

Eric PoelmannOnze dividendactiviteiten richten zich in de eerste plaats op Amerika. Dat komt omdat in dit land veel aandelen een stuk dividendvriendelijker zijn dan in Europa. Niet alleen keren zij meer dividend uit, zij doen dit vaak ook elk kwartaal en soms elke maand. Voor beleggers, die op inkomen uit zijn, is dit een stuk aantrekkelijker. Op de Amerikaanse beurs zijn echter ook mogelijkheden om op de Europese beurzen te beleggen. Het afgelopen jaar was een topjaar voor de Amerikaanse blue-chip aandelen. Speciaal onze Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s) deden er niet alleen voor wat betreft het dividend een schepje bovenop, ook schoten zij flink in koers omhoog. Evengoed zijn die aandelen nog redelijk goedkoop, maar de Europese tegenhangers zijn misschien nog wel goedkoper.

Toch hebben veel beleggers op dit moment een houding van “handen af van Europa”. De economie zit daar immers in een recessie en er zijn nog altijd veel onzekerheden rond de euro. Maar kijken we terug op 2012, dan moet ik concluderen dat de Europese blue-chips het beter gedaan hebben dan hun Amerikaanse tegenhangers. Met bedrijven als Total, Sanofi, Siemens en Telefónica. De Europese tegenhanger van de Dow Jones Industrials is de Stoxx 50 index. Mijn verwachting is, dat de Europese aandelen het ook in 2013 vergelijkenderwijs beter zullen doen dan de Amerikaanse. Waarom? Omdat de Europese aandelen in vergelijking met de Amerikaanse nog altijd erg goedkoop zijn. De Europese blue-chips hebben een koers/winst verhouding van gemiddeld 9,8 en een dividendrendement van 4,3%. De Amerikaanse blue-chips zitten op 11,1 en 2,7%. Als we deze cijfers zien, is er voor de Europese blue-chips alle kans voor een beter resultaat in 2013. Analisten schatten in dat de winsten in Amerika met 9% zullen stijgen, terwijl de schattingen voor Europa op 11% uitkomen. Omdat de winsten vaak een richtsnoer zijn voor de koersontwikkeling, hebben de Europese blue-chips betere papieren dan hun Amerikaanse tegenhangers.

 600_fez.jpg

Kijken we naar de historie, dan ziet u in de grafiek dat er nog ruime mogelijkheden zijn voor een koersstijging van deze index. Het is natuurlijk wel wat koffiedik kijken. De bezuinigingsmaatregelen in Europa zijn enorm en het blijft afwachten hoe vooral de Europese consument op die bezuinigingen zal reageren. Maar ik heb altijd geleerd om te investeren in aandelen, op het moment dat alle andere beleggers ervoor weglopen. En dat geldt nu ook voor Europa. Op de Amerikaanse beurs hebben we een fonds dat de ontwikkelingen van de Euro Stoxx 50 op de voet volgt. Ik heb het dan over het SPDR Euro Stoxx 50 Fund (NYSE: FEZ). Dit fonds betaalt ook een aantrekkelijk dividend. In 2012 kwam dat dividend uit op $1,262 wat neerkomt op een dividendrendement van 3,6%. Het aardige van dit fonds is, dat zowel de koers als het dividend de verhouding tussen dollar en euro op de voet volgt. Met andere woorden, Europese beleggers hebben nauwelijks valutarisico’s.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann