Jaargang 2, nummer 9, 30 januari 2013

  

Veilig beleggen wordt een trend

Eric PoelmannIk krijg vaak de vraag, hoe er op een veilige manier wat meer rendement gemaakt kan worden dan die paar procent rente die we van de bank krijgen. Als ik die vraag krijg, wordt er toch altijd aan de één of andere vorm van beleggen gedacht. Als eerste moet ik dan wel gelijk aangeven, dat 100% veilig in de beleggingswereld niet of nauwelijks bestaat. Maar op een schaal van 1 tot 10 is wel vaak aan te geven, in welke mate een belegging als veilig kan worden gezien. Tot vorige week dachten beleggers van de normale obligaties van de SNS bank, dus niet de achtergestelde obligaties, dat ze een redelijk veilige belegging in handen hadden. Tot er geluiden van het Ministerie van Financiën kwamen, dat ook die obligaties wel eens zouden moeten bloeden voor de misstappen in de onroerendgoedsector die de SNS bank heeft gemaakt. Het is dus wel begrijpelijk dat beleggers steeds meer naar beleggingen op zoek zijn, met een 8 of een 9 op de schaal van 10. Kijken we even terug naar 2012, dan is dat wel het jaar geworden van de AMDB’s. De trouwe dividendgroeiers hebben hun koersen flink zien oplopen naar nieuwe hoogtepunten. Zo hoog zelfs, dat veel AMDB’s wat aan de dure kant zijn geworden en nog steeds zijn, ondanks het feit dat ze de laatste maanden iets gas hebben teruggenomen. Een voorbeeld dat ik in deze rubriek graag laat zien, is Wal-Mart (NYSE: WMT)

 WMT

Wal-Mart betaalt al 37 jaar elk jaar een hoger dividend. Ondanks dat heeft het aandeel een payout ratio van slechts 32,7. Dit betekent, dat de onderneming van elke dollar winst, slechts 32,7 cent aan dividend uitbetaalt. Voor mij als belegger is dat een signaal, dat de onderneming nog zoveel ruimte heeft voor dividendverhoging, dat ik het aandeel een hoge score geef op de schaal van 1 tot 10 als het om veilige beleggingen gaat. Daarbij komt, dat het aandeel bij de koers van nu, een dividendrendement heeft van 2,3%. Dat rendement kan overigens op korte termijn verder oplopen, omdat de onderneming de gewoonte heeft in maart telkens zijn dividend naar boven aan te passen. De afgelopen 5 jaar hebben we bij dit aandeel dividendverhogingen gezien tussen de 7% en 12%. Als de onderneming die lijn doortrekt, kunnen we een dividendverhoging verwachten tussen de 11 en 19 cent op jaarbasis. De volgende dividendverhoging staat dus voor de deur. Nu is de beurs de laatste maanden flink gestegen en we moeten er dus rekening mee houden, dat we binnenkort met een correctie te maken krijgen. Wat een extra veilig gevoel geeft, is dat de onderneming in de afgelopen 5 jaar, door inkoop van eigen aandelen, het aantal uitstaande aandelen met 17% heeft weten te verlagen van 4 miljard naar 3,38 miljard. Als aandeelhouder hebben we daarmee niet alleen een mooi dividendrendement, maar ook ons kapitaal kan op deze manier blijven groeien.

Bent u nieuwsgierig of het aandeel na de koersstijging van het afgelopen jaar nog koopwaardig is? GroeiDividend.nl kan u daar meer over vertellen. Deze nieuwsbrief heeft een lijst van inmiddels 255 aandelen, die het predicaat AMDB gekregen hebben. In die lijst wordt precies aangegeven welke aandelen onder- en overgewaardeerd zijn. Bovendien heeft Eveline als auteur van deze nieuwsbrief een lijstje van persoonlijke favorieten aangelegd, die u ook op de website terugvindt.
 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann
 

PS: O ja, Wal-Mart heeft bij mij een 8½ op de schaal van 1 tot 10.