Jaargang 2, nummer 10, 4 februari 2013

 

Stijgende koersen betekenen dalende rendementen

 

Eric PoelmannAls beleggers zijn we normaliter blij als de beurs stijgt. Het betekent immers dat veel van onze aandelenposities in koers omhoog gaan, maar voor de dividendbelegger zit daar ook een negatieve kant aan. Hij moet immers intensiever op zoek naar aandelen die nog altijd een aantrekkelijk dividendrendement realiseren. Een sector, waar na de stijging van de afgelopen weken nog altijd een relatief hoog dividend betaald wordt, is die van de Business Development Companies, ofwel de BDC’s. Het gaat hier om ondernemingen die zo’n beetje de rol van de banken overnemen. Zij financieren kleinere bedrijven in hun opstartfase en de eerste jaren van hun ontwikkeling. In het archief van deze nieuwsbrief kunt u meerdere afleveringen vinden waarin de basisprincipes van de BDC’s worden uitgelegd. In de financiële pers is niet zoveel over de BDC’s terug te vinden. Ze werken min of meer achter de schermen en helpen kleinere bedrijven waar de grote banken het moeten laten afweten. De koers van deze BDC aandelen vertoont vaak een volatiel verloop, zeker als de economie in een recessie terecht komt, maar ook als de BDC’s nieuwe aandelen uitgeven om zo aan extra kapitaal te komen.

Toch zijn het aandelen die in de portfolio van beleggers, die een hoog dividend nastreven, niet misstaan. Het gaat om een exclusief groepje aandelen waarvan er op Wall Street 27 een notering hebben. Ze gaan op dezelfde manier te werk als de durfkapitalisten die de afgelopen jaren met hun investeringen veel geld hebben verdiend, maar daarbij risico niet uit de weg gaan. Ook de kleine belegger kan nu als een durfkapitalist te werk gaan en daarbij een behoorlijk dividendrendement realiseren.

Eén van de BDC’s waarmee u dat kunt, is Triangle Capital Corp (NASDAQ: TCAP) die een dividend van 8,1% betaalt. Deze BDC verstrekt niet alleen leningen, maar participeert in sommige gevallen ook in het aandelenkapitaal van jonge ondernemingen. Hierbij moet u denken aan jonge ondernemingen met een omzet tussen de $10 en $200 miljoen en een EBITDA van $3 miljoen en meer. Daarbij participeert Triangle in diverse sectoren zoals productie, distributie, transport, energie, communicatie, gezondheidszorg en restaurants. Veel jonge ondernemers vallen terug op de ervaringen van Triangle. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op de managementervaring die binnen de onderneming aanwezig is. Daarnaast verleent Triangle bijstand als jonge ondernemers meer op eigen benen willen gaan staan met een beursgang, buy-out, herkapitalisatie dan wel een andere financiële oplossing. Vaak is dat ook het moment dat deze BCD zijn winst op zijn investering kan realiseren. Triangle heeft de afgelopen maanden een mooie koerssprong kunnen realiseren, wat zichtbaar is in onderstaande grafiek:

TCAP

Degenen die een abonnement op The Dividend Factory hebben en de adviezen volgen, hebben flink kunnen profiteren van de koersstijging van het aandeel. Daarbij hebben zij niet alleen de koers zien oplopen, zij hebben ook kunnen profiteren van de dividendstijgingen die we de laatste jaren bij dit aandeel hebben gezien. Het verloop ziet u hier:

Jaar Dividend
2007 $0,98
2008 $1,44
2009 $1,26
2010 $1,65
2011 $1,77
2012 $2,02

Een indrukwekkende reeks, waarbij de kleine teruggang als gevolg van de kredietcrisis de onderneming wordt vergeven. Beleggers die in eerste jaren van de notering het aandeel rond $11 hebben gekocht, zaten in 2012 op een dividendrendement van 18,3%! En de verwachting is, dat dit nog verder gaat oplopen. Maakt de onderneming zijn plannen waar, dan denk ik dat een koers van $35 binnen twee jaar tot de mogelijkheden behoort.

Alles bij elkaar is Triangle één van de beste beleggingen geweest in de BDC sector. Maar mocht u besluiten in BDC’s te investeren, dan raad ik u aan uw beleggingen te spreiden. The Dividend Factory kan u daarin goed bijstaan. Eén slot advies geef ik u nog. De BDC’s zijn kwetsbaar als de economie achteruit gaat en kunnen in een dergelijke periode flink inleveren. Maar als de ontwikkelingen na 2008 representatief zijn, dan herstellen deze aandelen ook weer snel als het dieptepunt gepasseerd is.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann