Jaargang 2, nummer 13, 13 februari 2013

  

Enkele misvattingen over dividend beleggen

 

Eric PoelmannBij veel beleggers heersen enkele misvattingen als het gaat over “dividendbeleggen”. Ze denken dat beleggen in bedrijven die dividend betalen en het herbeleggen van de uitgekeerde dividenden, over de lange termijn een mooi vermogen oplevert. In werkelijkheid is het echter helemaal niet zo eenvoudig een portfolio op te bouwen en te onderhouden met een succesvolle dividendstrategie. Beleggers moeten weten waar ze rekening mee moeten houden, welke aandelen ze beter kunnen vermijden en wat ze moeten doen met aandelen die aan de oppervlakte in orde lijken, maar in feite met problemen te maken hebben. Wat zijn zoal de algemene misvattingen over dividendbeleggen?

Een hoog dividend is altijd een goede zaak.

Een uitspraak die, zo in het algemeen, gewoon niet waar is. Het dividendpercentage wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de koers van het aandeel. Hoe lager de koers van het aandeel, hoe hoger het percentage. Maar een dalende koers van het aandeel is vaak de reden achter het hoge dividendpercentage. Er is vaak een goede reden voor de dalende koers. Zo kunnen er fundamentele redenen zijn waarom de onderneming als zwak wordt gezien en beleggers het aandeel liever niet kopen. Als belegger moet je dus onderzoek doen naar het waarom van de lage koers. Het laatste wat u immers wilt, is een dividendverlaging. Zeker als u er niet op rekent.

Nutsbedrijven zijn de enige betrouwbare bron voor dividend.

Deze misvatting komt voort uit het idee dat alleen volwassen bedrijven een betrouwbaar dividend kunnen betalen. In het verleden waren immers veel volwassen bedrijven met een stabiel dividend de nuts- en de telecombedrijven. Maar in de 21e eeuw zijn er genoeg grote bedrijven die al jarenlang een stabiel dividend uitbetalen. Bovendien hebben vooral de bedrijven in de telecomsector het momenteel moeilijk, vooral als ze gespecialiseerd zijn in vaste lijn verbindingen. Dat heeft de afgelopen maanden tot dividendverlagingen geleid. Niet alleen in Amerika maar ook in Nederland.

Dividendaandelen zijn altijd veilige aandelen.

Dit is niet altijd waar en de recente geschiedenis heeft ons vele voorbeelden gegeven van dividendbetalende bedrijven, die behoorlijk in koers gedaald zijn. Terwijl aan de ene kant veel beleggers geld verdiend hebben met dividendaandelen, zijn er anderen die geld verloren hebben door alleen maar naar het dividendrendement te kijken en niet naar hoe gezond een bedrijf is. De afgelopen jaren hebben van dit soort bedrijven ons genoeg voorbeelden opgeleverd. Neem General Motors, Bank of America, Citigroup en Barnes and Noble bijvoorbeeld. Zij keerden allemaal een mooi dividend uit, maar zagen ook allemaal de afgelopen vijf jaar hun koers instorten. Dit is maar het topje van de ijsberg. Hoewel deze bedrijven allemaal een stabiel dividend uitkeerden, betekende dat niet dat ze immuun waren voor veranderingen in hun sector, dan wel de financiële omstandigheden waarmee ze te maken hadden.

De conclusie is, dat aandelen altijd een volatiel bezit zijn en dat bedrijven, die eens winstgevend waren, zomaar flinke verliezen kunnen laten zien. De sleutel voor de succesvolle dividendbelegger is een betrouwbare sector te vinden, waar bedrijven door dik en dun hun dividend verhogen en hun aandeelhouders niet teleurstellen. Toch ook in die gevallen moeten beleggers hun huiswerk goed doen en ervoor waken dat het tij zich niet tegen hen keert. Waarschuwingssignalen zijn stijgende dividendrendementen en onderliggende problemen bij bedrijven. Hoge payout ratios, zeker als die boven de 100% liggen, zijn ook waarschuwingssignalen, MLP’s en REIT’s uitgezonderd. Hoe meer u over uw beleggingen weet, hoe beter. Alleen dan vermijdt u onaangename verrassingen. De ervaringen met SNS Reaal bijvoorbeeld, heeft menig belegger die dacht dat zijn achtergestelde leningen daar veilig waren, weer met beide voeten op de grond gezet. Ook al ging het hier over leningen en niet over aandelen.
 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann