Jaargang 2, nummer 15, 20 februari 2013

 

Warren Buffett gaat op zeker

 

Eric PoelmannIk heb vaak aan Warren Buffett een voorbeeld genomen. De man is immers niet voor niets multi miljardair en ik heb altijd van hem begrepen, dat hij er enkele simpele wijsheden op na houdt. Zo koopt deze investeerder als alle anderen aan het verkopen zijn en omgekeerd. Met andere woorden, hij gaat vaak in tegen het sentiment omdat hij weet, dat de beurs dan vaak doorslaat. Een ander wijsheid van hem is, dat hij alleen aandelen koopt van bedrijven die hij begrijpt. Vorige week deed hij weer zo’n investering in Heinz. Nu weet iedereen gelijk, dat ik het dan over ketchup heb, een product dat bij bijna elk huishouden wel in de koelkast staat. Amerikanen eten nog veel meer ketchup dan wij hier in Europa, omdat bijvoorbeeld mayonaise in Amerika lang niet zo populair is als in België en Nederland.

Vandaag wil ik een andere wijsheid van Buffett aankaarten: Koop nooit aandelen als je die te duur vindt, maar doe het dan via opties. Een strategie, waar veel beleggers niet aan willen. Een onderzoek van de Amerikaanse broker TD Ameritrade wees in 2011 uit, dat driekwart van de “buy and hold” beleggers, nog nooit opties hadden gekocht of verkocht. Als reden werd daarbij door 1/3 van alle respondenten opgegeven, dat ze opties te riskant vonden. 25% gaf aan dat ze geen opties nodig hadden en 23% gaf eerlijk aan, dat ze niet begrepen hoe het met opties in zijn werk gaat. Ja natuurlijk kunnen opties riskant zijn, maar dat kan beleggen in aandelen Apple ook. En opties heb je als belegger niet echt nodig. Alleen beleggers die zich willen indekken tegen de volatiliteit van de beurs gebruiken opties en natuurlijk de beleggers, die inkomen willen genereren.

Zo kom ik weer terug bij Warren Buffett. Deze superbelegger met een “buy and hold” strategie, stapte in 1988 voor het eerst in Coca Cola. Buffett gaf toen al aan dat hij verwachtte, dat hij die aandelen heel lang zou vasthouden. Nu, in 20013, is Coca Cola de grootste positie in de portfolio van Warren Buffett. Hij heeft 400 miljoen aandelen Coca Cola met een waarde van ongeveer $15 miljard, zo’n 20% van zijn totale bezit. Buffett heeft die aandelen niet allemaal tegelijk gekocht. Hij heeft zijn positie door de jaren heen uitgebreid. En hij kocht die aandelen al helemaal niet tegen elke prijs. Zelfs Coca Cola niet. Buffett is altijd op een koopje uit. Als hij graag aandelen wil kopen van een onderneming, maar hij vindt dat de koers te hoog is, dan wacht hij liever op een correctie voor hij toeslaat. En daarbij maakt hij af en toe handig gebruik van opties.

In april 1993 bijvoorbeeld werd Coca Cola verhandeld tegen een koers van $39 per aandeel. Buffett vond dat te duur. Hij wilde er $35 voor betalen. Toen hij dat voor zichzelf had uitgemaakt, ging hij put opties schrijven op een koers van $35. Buffett deed toen al alles in het groot, dus hij schreef 5 miljoen opties, waarbij de koper van die opties het recht kreeg de aandelen Coca Cola voor $35 te verkopen. Buffett kreeg daarvoor $1,50 per optie, dus in totaal $7,5 miljoen. En die $35 was precies de prijs, die Buffett voor de aandelen Coca Cola wilde betalen. Buffett ging daarbij dus op zeker en stak $7,5 miljoen extra in zijn zak. Een strategie, die wij als kleine belegger ook kunnen volgen.

Juist voor de belegger die wat op zeker wil spelen, organiseert online broker TradersOnly vanavond (woensdag 20 februari 2013 om 20:30 uur) een webinar. U leert er een paar simpele technieken om aan opties wat te verdienen, zoals Warren Buffet dat toen met Coca Cola ook gedaan heeft. Wilt u nog meedoen aan dit gratis seminar, dan kun u zich hier opgeven. Veel plezier!   

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann