Jaargang 2, nummer 19, 11 maart 2013

 

Een toekomstige dividendtopper

 

Eric PoelmannAmerikanen zijn sterk als het gaat om statistieken. Eén van die statistieken die we elke dag weer zien, is die van aandelen met de hoogste koers in het afgelopen jaar. De laatste dagen verschijnt er in deze lijst een aandeel, waar ik nog grote mogelijkheden in zie. Ik heb het over het technologie-aandeel Cisco Systems (NASDAQ: CSCO). De onderneming verlegt de laatste jaren het accent van hardware naar software en is daarin erg succesvol. Tot voor kort was Cisco een echt groei-aandeel, waarbij het aandeel in de jaren 90 bijna elk jaar weer met een aandelensplit kwam. Na een voor de aandeelhouders wat rustige periode in de jaren 2000 tot 2010, is de onderneming in 2011 begonnen dividend uit te keren. Dat dividend is inmiddels twee keer verhoogd, waarbij Cisco in november voor het laatst een kwartaaldividend heeft uitgekeerd van 14 cent.

De historie van de dividendbetaling van het bedrijf is te kort om Cisco een Alsmaar Meer Dividend Betaler te noemen, maar soms is het interessant een potentiële AMDB te selecteren omdat zo’n bedrijf een enorm koerspotentieel heeft. En bij Cisco is dat potentieel aanwezig. Cisco is een dominant bedrijf in zijn sector. Sommige Amerikanen noemen dit bedrijf wel gekscherend de “loodgieter van het internet”, omdat zijn routers en switches de ruggengraat van het internet zijn. Cisco heeft in die hardware een marktaandeel van 50%. De onderneming heeft zich ontdaan van een aantal slecht lopende divisies en is, zoals ik al zei, begonnen met het uitbetalen van dividend. Ongeveer de helft van de free cashflow wordt nu besteed aan dividend en de inkoop van eigen aandelen. De onderneming heeft daarbij een pay-out ratio van slechts 32%. Zo laag, dat dividendbetaling voor de naaste toekomst verzekerd lijkt.

Cisco is zich naast de verkoop van hardware meer gaan concentreren op software, waar de marges een stuk hoger zijn. De onderneming wil op dat gebied ook uitbreiden door de aankoop van andere bedrijven in zijn sector. Cisco heeft dankzij 160 overnames inmiddels een ruime ervaring opgebouwd. En wat mij gerust stelt, is dat de onderneming maar een enkele keer bij een overname heeft mispakt. Cisco heeft daardoor een mooi concern kunnen opbouwen. De onderneming heeft veel van zijn winsten in het buitenland gehaald en daar nog altijd zo’n $40 miljard geparkeerd. Een lobby bij het congres, om die winsten tegen een gereduceerd belastingtarief naar Amerika te halen, is mislukt. Daarom kijkt de onderneming nu uit naar overnames in landen als Canada en de UK. Slaagt het bedrijf in zijn opzet en wordt het dividend in hetzelfde tempo verhoogd als de afgelopen twee jaar het geval geweest is, dan is een koersverdubbeling in de komende twee jaar niet uitgesloten.

Heeft u het aandeel niet, dat kunt u aankoop zeker overwegen. Zelfs op het huidige koersniveau en bij een dividendrendement van 2,7%. En kunnen we een correctie op de beurs verwachten? Ik denk het wel, maar ik heb geen idee wanneer dat gaat gebeuren. Maar komt die dag, dan kunt u het aandeel gerust bijkopen en heeft u een dividendrendement van zo’n 3%. Nog afgezien van de mogelijkheid dat de onderneming binnen nu en zes maanden het dividend verder kan verhogen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann