Jaargang 2, nummer 21, 18 maart 2013

  

Profiteer van deze winstmaker

 

HEric Poelmannet is nu de tijd om te beleggen in wat sommigen de “meest gehate” bedrijven noemen. Ze zijn misschien wel zo gehaat, omdat ze zo enorm succesvol zijn. Ik heb het dan over de private equity ondernemingen. Zij zijn er in het verleden vaak van beschuldigd bedrijven op te kopen en ze vervolgens op te delen, waarbij veel Amerikanen hun baan verloren. Tegelijkertijd zijn het meesters in het maken van winst. Wat is hun geheim? Zij financieren jonge bedrijven en bedrijven in een turn-around-fase, tegen torenhoge rentes van rond 16% en dat in een wereld, waar de officiële rentestand op bijna nul staat. Bovendien zijn zij altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo investeren zij nu in de huizenmarkt, waar vorig jaar duizenden huizen werden opgekocht tegen bodemprijzen en nu, na te zijn opgeknapt, worden verhuurd aan een steeds groter leger van Amerikanen die bij de bank voorlopig geen hypotheek meer krijgen, omdat ze bij hun vorige hypotheek met een restschuld zijn blijven zitten.

Deze private equity bedrijven lenen hun geld van Mitt Romney en Goldman Sachs bijvoorbeeld. Ze werken ook met het overtollige geld van charitatieve instellingen, universiteiten en pensioenfondsen, die een opbrengst van minimaal 8% nodig hebben om aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De nummer drie universiteit in Amerika, Yale University, heeft alle giften en donaties ondergebracht in een fonds, waaruit begaafde studenten hun studie kunnen bekostigen. Het geld van dat fonds is het kapitaal waarmee de private equity ondernemingen deels hun werk doen.

Vandaag de dag hoeft u als belegger dit soort bedrijven niet meer zo te “haten”, want elke belegger heeft de mogelijkheid aandelen van dit soort bedrijven te kopen op de beurs. Steeds meer private equity ondernemingen zoeken de beurs op, om zo meer risicokapitaal binnen te halen. Op de beurs doen deze bedrijven het niet altijd even goed. Is er sprake van een bull market en gaat de waarde van de bedrijven waarin ze belegd hebben omhoog, dan doen ze het goed. Ze kunnen immers hun deelnames via een IPO naar de beurs brengen of verkopen aan andere ondernemingen. Slaat de beurs om en is er sprake van een bear market, dan kunnen deze aandelen echter heel volatiel zijn. Een lage rente-omgeving is van voordeel, omdat ze goedkoop geld kunnen lenen en zo hun winst kunnen vergroten.

Het beste moment om in deze private equity ondernemingen te beleggen is tijdens een economisch herstel. Een situatie dus, waarin we nu terecht zijn gekomen. Dit is het moment om in dit soort ondernemingen te stappen en de aandelen een aantal jaren vast te houden. Een voorbeeld van zo’n onderneming is Apollo Global Management (NYSE: APO). Deze onderneming is nog geen twee jaar op de beurs en verraste zijn aandeelhouders vorige maand met een extra hoge dividenduitkering na een bijzonder goed jaar.

Apollo lijkt in zijn opzet veel op de Business Development Companies (BDC), waar ik u vaker iets over verteld heb. Die werken op een soortgelijke manier en moeten vanwege belastingfaciliteiten 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. U en ik dus! Het volgen van deze groep bedrijven is een specialiteit van The Dividend Factory. Voor een luttel bedrag krijgt u over deze bedrijven de informatie uit eerste hand en heeft u de mogelijkheid rendementen te halen van 8% of meer.

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann