Jaargang 2, nummer 22, 20 maart 2013

 

Beleggersbestand Apple verandert

 

250_eric_1.pngDe koersontwikkeling van het aandeel Apple staat de laatste maanden onder flinke druk. De onderneming komt uit een periode van onstuimige groei en is daarbij voor een groot deel in handen gekomen van beleggers, die op groei zijn georiënteerd. Maar de groei vlakt af, al is die nog altijd indrukwekkend. De resultaten van de onderneming zijn niet zodanig dat een koersachteruitgang, in de vorm zoals we die de laatste tijd gezien hebben, te rechtvaardigen is. Het probleem voor Apple is dat het beleggersbestand, dat op het aandeel georiënteerd is, structureel aan het veranderen is. Het bestand wijzigt van “growth oriented” naar meer “value oriented”. Deze structurele verandering duurt een tijdje. Zolang deze in gang is, zal de koers van het aandeel een negatieve invloed daarvan ondervinden omdat steeds meer op groei georiënteerde beleggers het aandeel laten vallen en beleggers die de waarde van het aandeel onderkennen, nog in aantal moet groeien. Dat komt alleen al door het feit dat het aandeel pas in het eerste jaar van een dividenduitkering zit.

Wat Apple gaat doen met zijn dividend in augustus, weten we pas over enkele maanden. De verwachting is wel, dat de onderneming met al zijn cash zijn dividend zal optrekken. Gebeurt dat volgend jaar weer, dan zullen we zien dat de op waarde georiënteerde beleggers zich meer over het aandeel gaan ontfermen en de onderneming steeds meer de structuur gaat krijgen van een Alsmaar Meer Dividend Betaler. Deze transformatie in de database van Apple beleggers gaat nog wel wat tijd in beslag nemen. Het kan dus even duren voor dit in de koers van het aandeel zichtbaar wordt. De weg daarheen is niet eenvoudig. Waardering van Apple als een waarde-aandeel zal voor Apple niet negatief zijn, maar de weg daarheen betekent voor de onderneming een moeilijke periode.

We zien dat de waardering van het aandeel lager is dan Microsoft en Intel bijvoorbeeld, waarbij we de cash nog niet eens meerekenen. Doen we dat wel, dan wordt de waarderingsafstand met de andere twee aandelen zelfs nog een stuk groter. Een andere vraag is of we Apple nog steeds als een fantastisch bedrijf moeten beschouwen of tenminste een heel goed bedrijf. Nog maar enkele maanden geleden gold Apple als het beste bedrijf ooit, maar als je de media mag geloven, is die glans eraf, hoewel de resultaten anders uitwijzen. Apple is een creatief bedrijf en als u er als belegger in gelooft dat Apple nog altijd innovatieve producten kan maken, dan hoeft u niet lang na te denken over de vraag of u Apple op het huidige koersniveau moet kopen. Als u ervan overtuigd bent dat Apple volledig de weg kwijt is en dat zijn producten niet deugen, dan zou u van het aandeel afscheid moeten nemen.

Wall Street neemt nogal gemakkelijk afscheid van wat eens groeiparels waren en laat ze dan een tijd links liggen. Het verleden heeft echter aangetoond, dat dit soort aandelen sterk kunnen terugkomen. Whole Foods en Starbucks zijn daar recentelijk voorbeelden van en Cree is ook zo’n aandeel, dat nu weer midden in the picture staat na een tijdlang in moeilijkheden te hebben verkeerd. Het slechte nieuws rond het aandeel is, dat er voortdurend negatief over geschreven wordt en analisten hun verwachtingen verlagen. Het goede nieuws is dat het aandeel nauwelijks nog reageert op al die negatieve uitspraken. Het kan een signaal zijn dat de bodem is bereikt. Tenslotte moeten we niet vergeten, dat Apple inmiddels $149 per aandeel aan cash heeft en dus gemakkelijk in staat is zijn dividend te verhogen, zijn eigen aandelen in te kopen of een grote overname te doen.

De datum voor een mogelijke verhoging van het dividend komt dichterbij, want de onderneming moet met maximaal een maand of vier kleur bekennen. Gaat het dividend omhoog, dan kan dat een positieve invloed hebben op de koers, omdat meer waardebeleggers zich tot het aandeel voelen aangetrokken. Zelf houd ik het op een dividendverhoging van minimaal 15%.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann