Jaargang 2, nummer 23, 25 maart 2013

 

Miljarden liggen er in de dividend kluis!

 

Eric PoelmannBeleggers, die mij het afgelopen jaar wat gevolgd hebben, weten dat ik een optimist ben voor zover het dividenduitkeringen aan gaat. Dat is niet alleen omdat beleggen een goed alternatief is voor sparen waar we met een rente te maken hebben van zo’n 2%, maar ook omdat we met een fenomeen te maken krijgen, dat we voorheen niet in deze omvang hebben gezien. In Amerika noemen ze dat fenomeen de “dividend vault”, wat vrij vertaald de dividend kluis betekent. Bedrijven hebben na de kredietcrisis van 2008 hun winsten flink zien stijgen, omdat de centrale banken de rente laag houden. Die winsten worden opgepot of om het wat officiëler te zeggen, aan de reserves op de balans toegevoegd. Daarmee hebben die reserves een omvang aangenomen die aandeelhouders de vraag doen stellen, waarom daarvan geen groter deel aan hun kan toekomen. Want die bedrijven doen in het huidige economische klimaat, weinig of niets met die reserves.

Apple is een sterk voorbeeld van zo’n bedrijf, dat inmiddels meer dan $100 miljard aan cash reserves op zijn balans heeft staan. In totaal ligt er in de kluizen van de S&P 500 bedrijven een vermogen van $1.700 miljard. Dat is een historisch hoog bedrag. Dividendanalisten gaan ervan uit dat er voor beleggers de komende jaren kansen zijn om meer en meer van deze enorme reserve te profiteren. In 2012 keerden de S&P 500 bedrijven een dividend uit van in totaal $281 miljard en dat was 17% meer dan het jaar ervoor. Dit bedrag zal de komende jaren verder stijgen, omdat een aantal hele grote bedrijven er een gewoonte van gemaakt hebben hun dividend elk jaar te verhogen. Koopt u aandelen van deze bedrijven nu, dan kan het dividendrendement de komende jaren flink oplopen.

Kijken we weer naar Apple als voorbeeld, dan zien we dat deze onderneming een dividend uitkeert van $10,60 per jaar, wat overeen komt met 2,3% rendement. Afgelopen week schatte ik nog in, dat Apple zijn dividend met 15% zou kunnen laten stijgen. Maar ik hoor steeds meer stemmen die zeggen dat dit ook wel eens 50% zou kunnen zijn. In dat geval stijgt het dividendrendement naar 3,5%. Gaat dit nog een paar jaar door, dan kan het dividendrendement flink oplopen. Zo heeft Warren Buffet op de aandelen Coca Cola, die hij in 1988 heeft gekocht, inmiddels een dividendrendement van 50%, terwijl dat in 1988 nog maar 4% was.

Apple zou ook kunnen besluiten om een “belastingvrij dividend” uit te keren in de vorm van inkoop van eigen aandelen. Want bij zo’n inkoop wordt de waarde van de bezitters van de overblijvende aandelen immers hoger. Een derde alternatief is, dat Apple een bedrag ineens uitkeert aan zijn aandeelhouders als een speciaal dividend in plaats van een sterke verhoging van het kwartaaldividend. En wat voor Apple geldt, is ook voor veel andere bedrijven van toepassing die de komende jaren de deur van hun dividendkluis voor beleggers verder willen openen.

Wilt u weten, welke bedrijven elk jaar meer aan hun aandeelhouders uitkeren, dan kan GroeiDividend u daarbij helpen. Deze nieuwsbrief heeft een lijst van 255 aandelen die historisch bewezen hebben hun dividend regelmatig op te trekken. Als u het onderhouden van een portfolio met groeidividend aandelen teveel werk vindt, kunt u ook uw toevlucht nemen tot een ETF. Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSE: VIG) is een aanrader. In deze ETF zitten alleen maar degelijke aandelen met een bewezen dividendhistorie van minimaal 10 achtereenvolgende jaren van dividendverhogingen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann