Jaargang 2, nummer 24, 27 maart 2013

 

De meest gehoorde fabels over dividend beleggen (deel 1)

 

Eric PoelmannDe belangstelling voor het beleggen in bedrijven die dividend uitbetalen, groeit nu de rente die we op onze spaargelden krijgen zo laag is. En waren we er vroeger wel zeker van dat ons spaargeld op de bank een veilige plek had gevonden, dan is nu die zekerheid definitief verdwenen. Eerst was er het faillissement van de DSB bank, waar depositohouders boven €100.000 euro schade opliepen. Toen was er de affaire met de SNS bank, waar de eigenaren van participatiebewijzen het nakijken hadden en tenslotte hebben we bij het debacle van Cyprus gezien, hoe gemakkelijk ook spaarrekeningen met $100.000 kunnen worden gekortwiekt. En als laatste hoor ik een VVD politicus in een praatprogramma zeggen, dat de grens van €100.000 ook maar tijdelijk is en dat hij zich kan voorstellen dat die naar €50.000 daalt. Nu de risico’s van het sparen zo zijn toegenomen, zoekt het geld ook naar andere wegen om wat op te brengen. Beleggen met als doel het verkrijgen van dividend, is er één van. Niet altijd de eenvoudigste weg, omdat het ene aandeel het andere niet is en dividend, net als rente, in hoogte kan variëren. Ook de risico’s lopen uiteen, waarbij we in zijn algemeenheid kunnen stellen dat, hoe hoger het dividend is, des te groter de risico’s zijn. Over dividend beleggen doen ook vele verhalen de ronde. Sommige zijn waar, andere niet. Vandaag wil ik er een paar met u doorlopen en mogelijke misverstanden oplossen.

De koers van een aandeel wordt bij uitbetaling van het dividend naar beneden bijgesteld.
Om te voorkomen dat beleggers aandelen de dag voor het ex-dividend gaan kopen om zo dividenden binnen te halen en ze daarna weer van de hand te doen, daalt de koers over het algemeen op de dag dat het aandeel ex-dividend noteert. Dat is overigens niet de dag dat het dividend wordt uitbetaald, wat veel beleggers denken. In Amerika probeert men het effect van het ex-dividend gaan te beperken, door elk kwartaal dividend uit te keren in plaats van één keer per jaar. De bedragen zijn daardoor kleiner, zodat het effect op de koers nauwelijks zichtbaar is. Die valt dan weg bij de dagelijkse fluctuaties in de koers, die we toch al bij die aandelen zien. Belangrijk is, dat de koersaanpassing dus niet plaatsvindt op de dag dat het dividend wordt uitbetaald, maar op de dag dat het aandeel ex-dividend noteert. De meeste bedrijven geven ruimschoots van te voren aan wanneer het aandeel ex-dividend gaat.

De aandelen moeten ruim voor de ex-dividend dag in uw bezit zijn.
Veel beleggers verkeren in de veronderstelling, dat zij verzekerd zijn van de dividenduitkering als zij op de dag voor de uitkering het aandeel kopen. Dat is niet het geval. Er gaan twee tot drie werkdagen overheen voor een aandeel na aankoop ook op uw naam staat. Staat het aandeel niet op uw naam op de ex-dividend dag, dan krijgt niet u maar de verkoper het dividend. Wilt u zeker zijn van het dividend, koop dan het aandeel drie dagen voor het ex-dividend gaat.   

Dividendaandelen zijn altijd veilig.
Niets is minder waar. Alle soorten beleggingen zijn aan risico’s onderhevig. Ook dividendaandelen. Dividendaandelen gelden in de regel als een conservatieve belegging en in sommige gevallen zijn er minder risico’s dan met gewone aandelen. Beleggers hebben een voorkeur voor dividendaandelen, omdat ze met deze aandelen minder verliezen maken als de beurs negatief gericht is. Maar er zitten ook risico’s aan en vaak kunnen potentiële beleggers de waarschuwingssignalen zelf waarnemen. Een extreem hoog dividendrendement is zo’n waarschuwingssignaal en als een onderneming meer dividend uitkeert dan er wordt verdiend, dan moeten beleggers ook op hun hoede zijn.

Er zijn nog wat meer fabels over dividendbeleggen. In de volgende aflevering behandel ik er nog een paar.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann