Jaargang 2, nummer 27, 10 april 2013

 

Een dividendmachine voor de kleine belegger

 

Eric PoelmannIk kom vaak mensen tegen die zeggen dat ze hun geld maar op een spaarrekening laten staan, omdat ze toch niet genoeg hebben om te beleggen. Ze zijn wel geïnteresseerd in de aandelenmarkt, maar er tegelijkertijd van overtuigd dat ze niet genoeg kapitaal hebben om ermee te beginnen. Velen denken dat je een vermogen van minimaal 5 cijfers moet hebben om een start op de aandelenmarkt te kunnen maken, ondanks het feit dat ze ervan overtuigd zijn dat je in feite al vroeg moet gaan sparen om er met je oudedag plezier van te hebben. Ze maken echter een grote vergissing. Het doet er echt niet toe of je begint te beleggen met 1000 euro. Het belangrijkste is, dat hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Als je in staat bent je beleggersrekening goed te beheren, de juiste aandelenkeuzes te maken en regelmatig geld bij te storten, dan kan een kleine beleggersrekening na verloop van jaren gemakkelijk een hele grote worden.

Beleggers met een klein budget moeten naar beleggingen zoeken, waarmee ze een goed rendement kunnen maken en dat op een relatief veilige manier. Anders gezegd betekent dat, beleggen in goedkope aandelen met een hoog dividendrendement. Zoek in dit geval naar aandelen die minder dan 10 dollar kosten. Soms moet u er wat voor zoeken, maar als u rondkijkt op de website van ElkeMaandDividend.nl dan weet ik zeker, dat u wel het één en ander zult vinden. De website is gespecialiseerd in Closed End Funds ofwel CEF’s, die elke maand dividend uitbetalen. CEF’s zijn aandelen die u gewoon op de Amerikaanse beurs kunt kopen. Een broker als Binck maakt het u daarbij erg gemakkelijk. Alle CEF’s van ElkeMaandDividend.nl zijn in feite maar een paar clicks van u af. In de afgelopen drie jaar had het gemiddelde obligatiefonds met de middellange looptijd een totaalrendement van zo’n 7% per jaar, terwijl vergelijkbare CEF’s zo’n 11% opbrachten. Dat komt omdat CEF’s maar een gecontroleerd aantal aandelen hebben. Er mogen geen nieuwe aandelen meer worden uitgegeven, zoals dat bijvoorbeeld bij mutual funds wel mag.

CEF’s kunnen wel lenen tegen hun aandelenportfolio om zo hun rendement te verhogen. Veel CEF’s mogen echter niet meer dan 30% lenen, wat we de leverage noemen. Toch kunnen ze op die manier een mooi extra dividend realiseren. En zolang de rente maar laag blijft, presteren de CEF’s heel behoorlijk. Eén van de CEF’s komt van onze eigen ING, maar is uitsluiten te verkrijgen op de Amerikaanse beurs. Ik heb het dan over ING Prime Rate Trust (NYSE: PPR). Afgelopen vrijdag sloot deze CEF af op $6,29.

PPR    

Deze CEF belegt in senior loans, ofwel serieuze obligaties (geen achtergestelde leningen dus) en heeft momenteel een leverage van 28%. De CEF heeft een dividendrendement van 7,2% maar zoals u op de grafiek kunt zien, is het fonds wel koersgevoelig en kan in korte tijd aan een flinke dip onderhevig zijn. Maar als alerte belegger kunt u ook weer van dergelijke dips profiteren door op zulke momenten uw positie uit te breiden. En nogmaals, veel startkapitaal hebt u hierbij niet nodig. Belangrijk is wel, dat u uw belegging spreidt. Dus als u geïnteresseerd bent in CEF’s, dan is ElkeMaandDividend.nl een aanrader.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann