Jaargang 2, nummer 28, 15 april 2013

 

Dit bedrijf zou 40% dividend kunnen uitbetalen

 

Eric PoelmannIn Amerika zijn een aantal bedrijven bezig met de opbouw van een enorme hoeveelheid cash op hun balans. Ik heb het daarbij over miljarden. Zij doen dit, omdat zij met hetzelfde probleem kampen als beleggers. Het nog steeds groeiende schuldenprobleem zowel in Amerika als in Europa, waarbij overheden niet bij machte zijn het schuldenprobleem op te lossen. De afgelopen jaren hebben deze bedrijven miljarden toegevoegd aan wat in Amerika de “dividend vault” genoemd wordt. In één van mijn vorige artikelen heb ik dat vrij vertaald met de dividend kluis. Zij leggen deze reserve niet alleen aan ter bescherming van zichzelf, maar ook van hun aandeelhouders. Eén van die bedrijven heeft in één enkel kwartaal in 2011 zelfs een bedrag van $22,9 miljard aan zijn dividendkluis toegevoegd. Als u dit soort bedragen hoort, kunt u zich voorstellen hoe groot de totale dividendkluis in Amerika inmiddels is geworden.

Vandaag wil ik u iets meer vertellen over zo’n bedrijf met een enorme dividendkluis. Deze technologiegigant is een van de grootste leveranciers van apparatuur voor het internet. Er is een goede kans dat u momenteel met een product van dit bedrijf werkt. Maar om de producten van het bedrijf gaat het mij hier niet zozeer. U kunt daarover hier meer lezen. Belangrijk is, dat het hier gaat om een onderneming met een marktaandeel van 67%, waarmee het bedrijf dominant is in zijn sector. De onderneming werkt ook in een sector waar met hoge marges gewerkt wordt. Met andere woorden, er wordt heel veel geld verdiend, elk kwartaal weer. En het management is daarbij niet vergeten dat aandeelhouders degenen zijn, die het kapitaal aan de onderneming hebben verschaft. Daarbij moet u niet alleen denken aan de uitbetaling van dividend. Deze onderneming heeft in de moeilijkste jaren ooit een nettowinst gerealiseerd van $8 miljard per jaar en meer dan 2 miljard aandelen met de inkoop van eigen aandelen uit de markt gehaald. Alleen al in 2012 ging het daarbij om een bedrag van $4,4 miljard. Het bedrijf is nog altijd zeer winstgevend met een nettowinst van meer dan $8 miljard, waarmee het in de belangstelling staat van vele grote beleggers.

Zo heeft Donald Yacktman, die zeer succesvol een beleggingsfonds beheert van $9 miljard, onlangs 6 miljoen aandelen van deze onderneming gekocht, waarmee hij nu 52 miljoen aandelen in dit bedrijf heeft. En Ken Fisher, een miljardair en een grote belegger, heeft de afgelopen maanden 16 miljoen aandelen gekocht en heeft er nu 66 miljoen. Het gaat hier om Cisco Systems (NASDAQ: CSCO), een onderneming die inmiddels $45 miljard heeft vergaard, ofwel $8,48 per aandeel. Dat is genoeg om elke aandeelhouder een dividend van 40% uit te keren. Jarenlang heeft Cisco het merendeel van zijn winst in de dividendkluis gestoken, maar die tijden lijken voorbij. In maart 2011 heeft de onderneming voor het eerst een kwartaaldividend uitgekeerd van 6 cent en inmiddels is dat dividend opgetrokken naar 17 cent per aandeel, een stijging van 183%. De laatste dividendstijging dateert van deze maand, waarbij opvalt dat het dividend in de afgelopen twee jaar al vier keer naar boven is aangepast. Nog altijd ligt er $45 miljard in de dividendkluis. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het dividend van Cisco de komende jaren nog vaker zal worden verhoogd. Met zijn korte dividendgeschiedenis komt het aandeel nog niet voor in de lijst van GroeiDividend maar voor dividendbeleggers met visie is Cisco een aanrader.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann