Jaargang 2, nummer 37, 20 mei 2013

 

Wat moet ik met mijn obligaties?

 

Eric Poelmann

In mijn aflevering van vorige week heb ik aangegeven dat ik verwacht dat obligaties aan de vooravond van een flinke daling staan. Het artikel heeft veel vragen bij lezers opgeroepen. Over het algemeen zien beleggers ook wel dat de lage rente, zowel in Amerika als in Europa, ertoe heeft bijgedragen dat de koersen van bedrijfsobligaties aan hun top staan. Voor Amerikaanse staatsobligaties en die van de “veilige” landen in de eurozone geldt hetzelfde. In Amerika komen steeds meer signalen dat de Quantitative Easing 3 naar een eind gaat.

De discussie nu is niet of het eind nabij is maar hoe deze maatregel van de Fed gaat worden afgebouwd. De Fed wil kennelijk geen schok veroorzaken. Aan de andere kant, we hoeven er ook niet op te rekenen dat de Fed ons vooraf gaat vertellen wanneer zij haar politiek aanpast, dus zijn beleggers op hun gezond verstand aangewezen. Het gezonde verstand zegt dat vooral de obligaties met een lange looptijd het bij een oplopende rente zwaar te voorduren krijgen. Hier zal zich de daling, op het moment dat die wordt ingezet, zich het snelst voltrekken.

Heel veel lezers zijn met vragen gekomen over hun specifieke positie. Wij hebben als beleid binnen onze uitgeverij dat we geen individuele (belggings)adviezen verstrekken. U zult dus zelf uw huiswerk moeten doen, waarbij in zijn algemeenheid geldt, dat waar de obligatiekoersen hoog staan, de daling het grootst zal zijn. Met een concreet voorbeeld van een staatslening met een topkoers blijf ik even dichtbij huis en neem de 5,5% NL 1998-28. Als u die in bezit heeft, kunt u die op het moment dat ik dit artikel schrijf, verkopen op een koers van 142,68. Beleggers, die de obligatie bij uitgifte hebben gekocht, kunnen dus een flinke winst incasseren en naar wat anders omkijken.

Maar wat als u de obligatie wilt vasthouden omdat Nederland met zijn tripple A rating als veilig geldt? Dan weet u zeker, dat u de komende 15 jaar gemiddeld 2,85% per jaar aan koersverlies moet inleveren. De effectieve rente van deze obligatie bij de huidige koers is 3,85% en de overheid heft over uw bezit ook nog eens elk jaar 1,2% vermogensrendementsheffing. Als de veiligheid voor alles gaat en u gerust wilt slapen, moet u als bezitter niks doen. Maar als u wat rekent komt u als belegger al snel tot de conclusie, dat u hier niet rijk van wordt.

Er zijn ook nogal wat vragen binnengekomen bij collega Paul van den Heuvel, die bij PensioenDividend veel fondsen heeft die in meer of mindere mate obligaties in hun portefeuille hebben. Het management van die fondsen weet natuurlijk als geen ander dat de koersen van de obligaties op hun top staan en hebben daar vaak al maatregelen genomen om een grote koersdaling voor te zijn. Op dit moment wordt bekeken welke fondsen voor winstneming in aanmerking komen en als abonnee van PensioenDividend krijgt u de komende tijd daar meer informatie over, inclusief een advies wat u in geval van winstneming binnen de portfolio van PensioenDividend zou kunnen kopen. Maar er zijn ook andere alternatieven. Daarover vertel ik u wat meer in de komende aflevering.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann