Jaargang 2, nummer 39, 27 mei 2013

 

Meer oog voor dividend

 

Eric Poelmann

Veel bedrijven hebben lang weinig aandacht gehad voor de aandeelhouder. Zeker als het om de uitbetaling van dividend gaat, maar dat tij lijkt te keren. Als ik naar aandelen kijk, is de dividendontwikkeling altijd een punt van aandacht. Groeit die mee met de winst? Is er een zekere verhouding tussen winst en dividend en geeft een bedrijf zijn aandeelhouders elk jaar een hoger dividend? GroeiDividend heeft de bedrijven met een lange historie van oplopend dividend voor zijn abonnees verzameld op een lijst, waarop u gemakkelijk veel informatie kunt aflezen. Maar bedrijven die pas sinds kort hun dividendbeleid op groei hebben aangepast, staan niet op deze lijst omdat ze nog niet aan de criteria voldoen.

In de technologie sector zijn dat Apple bijvoorbeeld en Cisco. Vandaag vond ik een aandeel dat zich ook pas sinds kort met een jaarlijkse dividendstijging bezig houdt. Ik heb het dan over MasterCard (NYSE: MA). Vele jaren lang kende deze onderneming aan zijn aandeelhouders een kwartaaldividend toe van 15 cent, ofwel 60 cent per jaar. MasterCard zag het dividend als een zoethoudertje voor zijn aandeelhouders en niet als een rendementsfactor voor de toch wel hoge aandelenkoers. Maar vorig jaar kwam daar verandering in. MasterCard kwam tot het inzicht dat dividend, zoals ze het in Amerika zeggen, toch wel “the name of the game” is, dus werd het dividend verdubbeld naar $1,20. En vorige maand verdubbelde de onderneming zijn dividend weer, nu naar $2,40. Daarmee heeft het aandeel een pay-out ratio van 10,5%. Als de onderneming in 2014 en in 2015 zijn dividend weer zou verdubbelen, komen we op een jaardividend van $9,60. En zelfs dan zit de onderneming nog op een pay-out ratio van ver onder de 40%.

MasterCard is niet het enige bedrijf dat begonnen is zijn dividend jaarlijks te verhogen. Veel bedrijven hebben ruimte genoeg om jaarlijks meer van hun winsten uit te keren. Kijken we alleen eens even naar de dividendbetalers in de S&P 500. Meer dan 70%, ofwel 359 van de bedrijven die deel uitmaken van deze index, betalen een dividend dat tenminste tot 1% dividendrendement leidt. Leggen we de grens op 2%, dan spreken we nog altijd over 230 bedrijven. Kijken we naar de pay-out ratio en leggen we daar de grens op maximaal 40%, dan zijn er nog altijd 69 bedrijven die aan dit criterium voldoen. Verlaag ik die grens naar 30%, dan zijn er nog steeds 37 bedrijven die aan deze voorwaarde voldoen. In beide gevallen is er nog flink wat ruimte om het dividend te verhogen.

De lijst van Alsmaar Meer Dividend Betalers bij GroeiDividend is nu 253 lang. Maar als de trend zich doorzet, dan houd ik er sterk rekening mee dat deze lijst de komende jaren aanzienlijk langer zal worden. Dat betekent voor de dividendliefhebber meer keus en ook vooral meer plezier aan het hebben van aandelen met een oplopend dividend.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann