Jaargang 2, nummer 40, 29 mei 2013

 

Profiteer van correcties

 

Eric Poelmann

De afgelopen maanden hebben de koersen eigenlijk maar één richting te zien gegeven en dat was omhoog. Maar voor de belegger die georiënteerd is op inkomen, is die weg omhoog in feite niet zo’n goede ontwikkeling. Koersstijging draagt bij aan het rendement als we als beleggers de moed hebben de koerswinsten te nemen en de aandelen te verkopen. Want het rendement bestaat in feite uit twee elementen: de hoogte van het dividend en de hoogte van de aandelenkoers. Als de koers van een aandeel stijgt, dan daalt het dividendrendement. Dus wat gebeurt er als populaire dividendaandelen, door vooral veel oudere beleggers die uit zijn op inkomen, massaal worden gekocht? Juist, dan stijgt de koers en daalt het dividendrendement.

Als belegger die uit is op inkomen, kijk ik dus altijd uit naar de momenten dat de beursen weer gaan dalen. Veel beleggers zien een correctie als een slecht teken. De waarde van de aandelen daalt immers, maar voor de dividendbelegger heeft een correctie ook een goede kant. We kunnen immers aandelen tegen een lagere koers kopen en ons dividendrendement opschroeven. Daarom moeten we ook niet bang zijn om aandelen te verkopen als we vinden, dat de koersen teveel zijn gestegen. De koerswinst is immers voor de Nederlandse belegger een belastingvrij inkomen. Als de markt aan een correctie toe is, kunt u daarvan profiteren door de aandelen tegen een lagere koers terug te kopen.

Veel beleggers vinden het moeilijk om aandelen te verkopen maar van winst nemen wordt niemand armer, integendeel. Het is altijd moeilijk te bepalen of de koers van een aandeel zijn top bereikt heeft. De beurzen lijken zich in een “overbought” situatie te bevinden, nu telkens nieuwe records worden gebroken. Een situatie dus, waarin winst nemen zeker een strategie is. Een bekend gezegde is, dat de beurs met de trap omhoog gaat en met de lift naar beneden. Hoewel 2013 tot nu toe een prima beursjaar is, moeten we incalculeren dat er ergens een correctie komt op de Dow van 1000 of 2000 punten. Wees dus niet bang om uw koerswinsten te pakken en de inkomsten uit de verkoop even weg te leggen tot de correctie zich aandient. Dat is de manier waarop Warren Buffett ook veel geld verdiend heeft. Verkopen als iedereen koopt en kopen als iedereen verkoopt.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann