Jaargang 2, nummer 41, 3 juni 2013

 

Een favoriet dividendaandeel van Warren Buffett

 

Eric Poelmann

Afgelopen week werd Alan Lafley benoemd tot nieuwe CEO van Procter & Gamble (NYSE: PG), maar helemaal nieuw is hij niet. Lafley bekleedde deze functie bij P&G al eerder in de periode 2000 tot 2009. Zijn benoeming blijkt het begin te zijn van een flinke reorganisatie bij het bedrijf, dat het afgelopen jaar niet helemaal kon voldoen aan de gestelde verwachtingen. Lafley, die al met pensioen was, is teruggehaald om het opschudden van deze grote producent van consumentenartikelen te leiden. Procter & Gamble staat naast een aantal wasmiddelen voor bekende merken als Crest, Gillette en Pampers.

Onder leiding van Lafley zal een nieuwe groep managers de leiding van het bedrijf gaan overnemen. Daarbij wordt de onderneming verdeeld in vier divisies, waarvan het topmanagement van elke divisie direct rapporteert aan Lafley. Voorheen was de onderneming opgedeeld in 2 productgroepen, huishoudelijke producten en schoonheidsproducten, maar geen van deze twee divisies had een echte leider. Naast de vier productdivisies is er ook een regionale verdeling gekomen met een groepspresident voor Noord Amerika en één voor Europa. Met deze organisatorische ingreep komt de onderneming tegemoet aan de roep van beleggers om een beter management.

Eén van die beleggers is Warren Buffett, een man die zijn sporen in de aandelenwereld ruimschoots heeft verdiend. Hij is onder meer CEO van Berkshire Hathaway, waarmee hij in tal van ondernemingen belegt. Eén daarvan is Procter & Gamble. Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar had Buffett 52 miljoen aandelen van P&G in zijn portfolio, waarmee deze producent van consumentenproducten een aandeel had van bijna 5% van Buffett’s portfolio. Procter & Gamble is altijd gezien als een veilige belegging voor beleggers, die op inkomen uit waren. Begrijpelijk, want de onderneming heeft zijn dividend in de afgelopen 10 jaar met in totaal 164% weten op te trekken tot nu $2,41 per aandeel. Dat was overigens de 57e achtereenvolgende dividendverhoging van de onderneming. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 2,9%. De onderneming kan zijn dividend van in totaal $4,8 miljard gemakkelijk betalen uit de vrije cashflow van $8,1 miljard. De onderneming wil zijn winst per aandeel met zo’n 10% per jaar laten stijgen, maar dat valt kennelijk niet mee.

Door de sterkere concurrentie en de economische problemen staan de marges onder druk. Om toch de winst te kunnen verhogen, snijdt de onderneming flink in de kosten en wordt de prestatiedruk verhoogd. Dat verklaart de reorganisatie bij de onderneming, waarbij voor $10 miljard in de kosten wordt gesneden en 5.700 banen worden geschrapt. Bovendien is de onderneming met Lafley weer aan het hoofd in staat, ook op het overname front tot spraakmakende prestaties te komen. De overname van Gillette staat nog vers in het geheugen.

Hoewel P&G de afgelopen jaren een minder goede ontwikkeling heeft laten zien dan bijvoorbeeld concurrent Unilever, hebben met name de grote beleggers nog alle vertrouwen in de onderneming. Want behalve Warren Buffett hebben ook Bill Ackman met zijn Pershing Square en nog 58 andere hedgefondsen alle vertrouwen in het aandeel. Beleggers met wat geduld zullen zeker voor hun investering worden beloond, want P&G is bezig met de voorbereiding van de introductie van tal van nieuwe producten. Het gaat hier om een defensief aandeel, waarvan de waarde op termijn flink kan stijgen en waarbij u als belegger ondertussen nog van een mooi oplopend dividend kunt genieten. GroeiDividend heeft het aandeel in de lijst staan van aandelen, die u op dit moment kunt kopen. Die lijst wordt morgen uitgebreid naar 12 aandelen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann