Jaargang 2, nummer 43, 10 juni 2013

 

Water aantrekkelijk voor dividendbeleggers

 

Eric Poelmann

Zolang de huidige economische malaise voorduurt, zal de rente niet stijgen maar verbetert de situatie, dan zal de rente zeker niet zo laag blijven. De eerste tekenen van een verbetering zien we in de Verenigde Staten. Officieel is daar met de rente nog niets gebeurd maar de aankondiging van de Fed, dat met de inkoop van obligaties wel eens wat gas kan worden teruggenomen, heeft al geleid tot een hogere rente voor hypotheken en lagere koersen van obligaties. En niet alleen de koersen van obligaties staan onder druk, ook de koersen van nutsbedrijven zijn de laatste weken op een lager niveau beland.

Kansen in nutsbedrijven
Met aankoop van aandelen van nutsbedrijven creëert u een inkomstenstroom, waar u jarenlang plezier van kunt hebben. Klanten van nutsbedrijven hebben in Amerika immers niet veel keus als het erom gaat met welk nutsbedrijf ze zaken kunnen doen en vaak hebben deze bedrijven een constante cashflow voor een lange tijd, waaruit elk kwartaal een dividend betaald kan worden. Niet elk nutsbedrijf is een goede investering, maar met waterbedrijven zit u vaak wel aan de goede kant. Een paar maanden geleden heb ik u iets geschreven over The York Water Company (NASDAQ: YORW), het oudste nutsbedrijf van Amerika dat al 196 jaar achtereen dividend uitkeert en de laatste 14 jaar zijn dividend elk jaar weer heeft verhoogd.

American States Water Company
Een andere waterleverancier die u voor aankoop kunt overwegen, is de American States Water Company (NYSE: AWR). Dit nutsbedrijf heeft een indrukwekkende dividendgeschiedenis, waarbij al sinds 1931 elk jaar dividend is uitbetaald en het dividend nu al 59 jaar lang elk jaar is verhoogd. Dat geeft ons als belegger toch vertrouwen genoeg om dit aandeel voor onze dividend portfolio te overwegen. De onderneming heeft onlangs aangekondigd zijn dividend met 14,1% te gaan verhogen van 35,5 naar 40,5 cent per kwartaal. Het verhoogde dividend zal voor het eerst in september worden uitbetaald. Daarmee komt het dividendrendement uit op 3% met een payout ratio van 54,5% gebaseerd op het resultaat van 2012. Behalve het dividend krijgen aandeelhouders er binnenkort voor ieder aandeel nog een gratis aandeel bij. In feite gaat het hier om een stocksplit in de verhouding 2:1. Met deze maatregelen spreekt het bestuur van de onderneming zijn vertrouwen uit in de toekomstige ontwikkeling. Dat vertrouwen komt onder meer uit de goede resultaten van het afgelopen kwartaal, toen de onderneming een nettowinst bekend kon maken van $13,5 miljoen, ofwel 69 cent per aandeel tegen $10,1 miljoen, ofwel 53 cent per aandeel een jaar geleden. De inkomsten blijven nog wel even stijgen, want afgelopen maand heeft de California Public Utilities Commisson besloten dat de tarieven met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar mogen worden verhoogd. Voor American States Water betekent dit een stijging van haar inkomsten op water van 3,4%, ofwel $10 miljoen vergeleken met 2012.

Voorspelbaar resultaat
Het aardige van waterbedrijven is, dat ze voor hun resultaat niet direct afhankelijk zijn van de kosten van grondstoffen. Wel moeten ze investeren in waterzuivering en infrastructuur. Deze kosten zijn echter goed budgetteerbaar. Weliswaar mogen ze pas worden doorberekend na goedkeuring van de overheid, maar die goedkeuring wordt in de regel wel verkregen. Goed geleide waterbedrijven hebben daarmee een heel voorspelbaar resultaat en vooral beleggers die van beleggingsinkomsten afhankelijk zijn, vallen daarom graag terug op leveranciers van water. Wilt u een positie opbouwen in dit aandeel, dan kan geduld lonen. De koers is de laatste maanden flink opgelopen en een correctie kan bijna niet uitblijven. Als u het aandeel onder $51 kunt opnemen, heeft u een direct dividendrendement van 3,2%. Stijgt het dividendrendement de komende 10 jaar net zo snel als de afgelopen 10 jaar (+83%), dan brengt uw investering in 2023 met een jaarlijks dividend van $2,96 een rendement op kostprijs (ROK) van 5,8%, nog afgezien van het eventuele koersresultaat.

American States Water Company is onderdeel van de lijst van 253 Alsmaar Meer Dividend Betalers, die GroeiDividend op haar website heeft geplaatst. Deze lijst is een handig hulpmiddel voor beleggers die op zoek zijn naar ondernemingen, die regelmatig hun dividend verhogen. Nieuw op deze website is de mogelijkheid, dat u een eigen op maat gemaakte portfolio kunt maken, waaraan GroeiDividend haar gegevens, zoals onder- en overgewaardeerd, toevoegt.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann