Jaargang 2, nummer 47, 24 juni 2013

Aan het begin van 2013 heb ik de hoop uitgesproken dat we ons abonneebestand van 10.000 dit jaar kunnen verdubbelen. We zijn op de helft van het jaar en we zijn al zover. Als redacteur van DividendRadar wil ik mijn lezers bedanken voor al deze belangstelling, maar we hebben nog niet alle dividendbeleggers in Nederland bereikt. Omdat DividendRadar gratis is, hebben wij geen grote budgetten om een reclamecampagne op te zetten. Maar ik weet wel, dat de bestaande lezers ons het beste kunnen helpen verder te komen. Daarom wil ik u vragen of u de aflevering van vandaag door wilt sturen aan één of meer vrienden, kennissen of familieleden, die mogelijk geïnteresseerd zijn in deze gratis nieuwsbrief. Ontvangt u DividendRadar vandaag voor het eerst? Vul dan even uw naam en uw email adres in op onze website www.DividendRadar.nl en u krijgt deze dividendnieuwsbrief voortaan twee keer per week gratis toegezonden. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Eric Poelmann    
 

Laat de inflatie uw vermogen niet aantasten

 

Eric Poelmann

We leven in een tijd van lage rente. Zo laag zelfs, dat een beetje inflatie al genoeg is om op ons vermogen in te teren. Beleggers stellen daarom alles in het werk meer met hun vermogen te verdienen, dan de inflatie ervan afneemt. Zelfs met de lage inflatie van nu is dat niet eenvoudig. Ook al omdat de overheid elk jaar nog eens 1,2% van ons vermogen opeist in de vorm van vermogensbelasting. We moeten dus naar wegen zoeken, die tenminste de inflatie plus de vermogensbelasting goed maken. Veel analisten bevelen goud aan om de inflatie voor te blijven, maar goud is erg volatiel. Je kunt er veel mee verdienen maar ook veel mee verliezen.

Economische Goodwill
Eén van de grootste beleggers van deze tijd, Warren Buffett, heeft nog nooit een goudaandeel gekocht. Hij zoekt zijn heil in een selectieve groep aandelen. Van bedrijven, die maar heel weinig of zelfs geen extra kapitaal nodig hebben om meer inkomsten te genereren. Buffett heeft bedacht, dat er bedrijven zijn, die niet hoeven te investeren, maar simpel hun prijzen kunnen verhogen om inflatie voor te blijven. De extra inkomsten die uit prijsverhogingen voortkomen, kunnen aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Het resultaat? Hogere dividenden, jaar in jaar uit. Volgens Buffett hebben deze bedrijven een economische goodwill. De meeste van deze waardevolle bedrijven met een hoge economische goodwill produceren simpele merkproducten in de verbruikerssfeer, die bovendien bekend staan om een constante kwaliteit en een hoge klantloyaliteit.

Food sector
Veel bedrijven in de food sector hebben een hoge economische goodwill. Zoals Heinz ketchup bijvoorbeeld. Een bedrijf, dat Buffett binnenkort van de beurs haalt. Maar ook Coca Cola, McDonald’s en Hershey chocolade. The Hershey Company (NYSE: HSY) is een typisch voorbeeld van een bedrijf met een hoge economische goodwill. De onderneming heeft de afgelopen jaren veel voor zijn aandeelhouders gedaan. Zo werd tussen 2005 en 2012 voor $1 miljard, ofwel 10% aan eigen aandelen op de beurs teruggekocht. Tegelijkertijd ontvingen de aandeelhouders voor meer dan $200 miljoen aan dividend. Hershey kon het zich veroorloven zoveel geld aan zijn aandeelhouders terug te geven, omdat de onderneming maar weinig extra kapitaal nodig heeft om te groeien. In 1997 investeerde het bedrijf $172 miljoen in gebouwen en machines, 15 jaar later, in 2012, was dat jaarlijkse bedrag opgelopen tot $259 miljoen. Nauwelijks meer dus. Intussen was de winst opgelopen naar $836 miljoen, 150% meer dan in 1997.

Investeringen stijgen nauwelijks
Hershey is dus een mooi voorbeeld van een bedrijf met een hoge economische goodwill. Terwijl omzet en winst groeien, blijven de investeringen vrijwel constant. Hershey hoeft niet elk jaar opnieuw chocolade uit te vinden. Het hoeft ook geen nieuwe fabrieken te bouwen. En omdat de klanten gek zijn op de chocolade van Hershey, zijn er ook geen grote reclamecampagnes nodig om het merk in stand te houden. Dat allemaal maakt de economische goodwill van Hershey zo hoog. Tijdens een periode van hoge inflatie blijft Hershey het goed doen en krijgen de aandeelhouders elk jaar meer uitgekeerd.

Chocolade en goud
Het grappige is, dat bij een vergelijking in de periode sinds 1980 tot nu, 100 gram chocolade van Hershey in procenten evenveel in prijs is gestegen als 100 gram goud. Het grote voordeel van Hershey is echter, dat het geen geld hoeft uit te geven aan de ontginning van goudmijnen. En de exploitatie van goudmijnen kost heel veel geld. Elke keer als een goudmijn een ounce goud verkoopt, verdwijnt er in feite een stukje van de balans. Maar als Hershey een plak chocolade verkoopt, verdwijnt er niets van de balans. Elke keer als de goudmijn goud verkoopt, wordt de onderneming dus iets minder waard. Hershey kent dat probleem niet. Als u zich dus tegen inflatie wilt beschermen en met beleggen succesvol wilt zijn, moet u het zoeken in bedrijven met een hoge economische goodwill, zoals Hershey, McDonald’s en Coca Cola. Heinz is voor ons als belegger onbereikbaar geworden. Die is in zijn geheel in handen gekomen van Warren Buffett en zijn partners. Reken maar, dat ook de ketchup duurder zal worden als de inflatie stijgt en dat Warren Buffett daar die inflatie meer dan goed mee zal maken.

De afgelopen week zijn veel aandelen wat goedkoper geworden. Ook de Alsmaar Meer Dividend Betalers van GroeiDividend die u kunt terugvinden in een lijst op de website van deze nieuwsbrief. Meer en meer aandelen zijn nu weer ondergewaardeerd.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann