Jaargang 2, nummer 48, 26 juni 2013

 

Dividend van Google?

Eric Poelmann

Vandaag wil ik het met u hebben over één van de bekendste bedrijven ter wereld: Google (NASDAQ: GOOG). Met Apple en Facebook, misschien wel het meest besproken technologie aandeel. Elke dag weer, alleen wordt over Google door beleggers niet gesproken als een onderneming die een deel van zijn winst aan haar aandeelhouders uitkeert. Want tot nu toe keert Google niets uit en het is de vraag, of de onderneming daar niet eens mee zou moeten beginnen. Uitkeren van dividend is namelijk een goed signaal naar de aandeelhouders. Een onderneming, die regelmatig dividend uitkeert en dat dividend ook nog eens regelmatig verhoogt, geeft aan dat het fundamenteel goed zit bij de onderneming. Een positief signaal richting aandeelhouders.

Koerswijziging technologie aandelen
Veel winstgevende ondernemingen, die al wat langer bestaan, betalen hun aandeelhouders dividend. Er zijn echter een aantal ondernemingen, vooral in de technologie sector, die hun winsten liever herinvesteren dan dat ze dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Daardoor zouden ze nog sneller kunnen groeien en daarvan zouden de aandeelhouders, door de stijgende koers, ook profiteren. Dat is bij Google zeker het geval geweest. Sinds de IPO in 2004 is de koers van het aandeel immers met meer dan 500% gestegen. Maar een groei zoals Google die de afgelopen jaren heeft laten zien, blijft niet duren. Ook bij Apple zien we een afvlakking en bij Google moeten we daar als beleggers ook rekening mee houden. Google zou dus net als Apple, Microsoft en Cisco, moeten overgaan tot het uitkeren van dividend.

Aan middelen geen gebrek
Daar zijn een aantal goede redenen voor. Op de eerste plaats heeft Google genoeg cash. In 2012 heeft de onderneming zo’n $46 miljard verdiend. In plaats van alles op de bank te zetten, zou een gedeelte naar de aandeelhouders kunnen gaan, terwijl dan nog altijd meer dan genoeg beschikbaar blijft voor innovatie en productie. Op de tweede plaats heeft de onderneming een constante cashflow in de vorm van reclame-inkomsten. Reclame vormt immers 96% van alle inkomsten bij Google en er zijn geen signalen, dat de opdrachten achterblijven.

Mislukte investeringen
Doordat Google zoveel geld binnen krijgt en niets aan de aandeelhouders geeft, kan het zich veel mislukkingen veroorloven. Google Buzz, Google Wave en GOOG-411 zijn daar voorbeelden van. Ik stel niet, dat Google geen geld meer moet uitgeven aan innovatie. Dat moet de onderneming zeker wel, maar omdat de successen afnemen zou Google wel de kosten voor innovatie moeten terugschroeven en de vrijgekomen middelen aan haar aandeelhouders moeten uitkeren. Google heeft ook stappen gezet in de mobiele markt. Google werd met Android een concurrent van het iOS systeem van Apple. Maar naast software, ging Google ook in de hardware. Samen met HTC werd in 2010 de Nexus One op de markt gebracht. Ook stapte Google in de tablet markt. Daarmee stapte Google in een heel riskante markt.

Dividend zorgt voor investeringsdiscipline
Hierin een stapje terug doen zou goed zijn om de onderneming gezond te houden en het maakt tevens geld vrij voor de aandeelhouders. In dat kader moeten we ook kijken naar de overname in 2011 van Motorola voor $12,5 miljard. Deze overname zou Google sterker moeten maken op de hardware markt. Maar in het afgelopen kwartaal produceerde Motorola een verlies van $527 miljoen. Daar kan natuurlijk nog verbetering in komen maar als dat niet gebeurt, wordt Motorola een totaal mislukte overname. Het is dan niet het enige blok aan Googles been. Groupon bezorgt de onderneming ook hoofdpijn. Alles bij elkaar moet ook bij Google de vraag rijzen, of de onderneming wil doorgaan op de weg van de maximale groei. Ik zeg daarbij niet, dat de onderneming niet meer aan innovatie en groei moet denken. Integendeel, maar als ook de aandeelhouders in de verdeling van de winst worden betrokken, zou dat de koers van het aandeel alleen maar ten goede komen. Uitkeren van dividend is een uitstekende manier om aandeelhouders te belonen en is tevens een rem op investeringen zoals in Motorola en Groupon. Bovendien zorgt de start van dividenduitkeringen ervoor, dat de onderneming er een nieuwe groep aandeelhouders bij krijgt.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann