Jaargang 2, nummer 50, 8 juli 2013

Gisteren is Shaggy overleden. Elf jaar geleden kwam hij bij ons in huis en heeft al die tijd voor de vrolijke noot gezorgd. Shaggy was een shihpoo en oogde zijn hele leven als een puppie. Elke morgen eiste hij op zijn onweerstaanbare manier bij het ontbijt zijn stukje brood met pindakaas op en daarna mocht hij zo’n anderhalf uur mee naar buiten. Tijdens mijn werkzaamheden hield hij mij de hele dag gezelschap op kantoor. Als ik na het werk mijn computer afzette, zat hij direct klaar omdat de kans groot was, dat hij mee uit mocht. Shaggy was een knuffel, waar we allemaal elf jaar lang ontzettend van genoten hebben. Zijn heengaan kwam onverwacht en laat een grote leegte achter. Ik zal hem erg missen.     

 

Een oude dag aandeel met toekomst

 

Eric Poelmann

Als u inspiratie zoekt voor een nieuwe belegging, denk dan eens aan Levi Strauss, de man die de blue jeans heeft bedacht. Hij ging als arme Europese emigrant naar het land van de onbegrensde mogelijkheden en toen hij daar eenmaal was, trok hij in het midden van de 18e eeuw westwaarts tijdens de Gold Rush om daar zijn fortuin te zoeken. Maar hij ging niet naar Californie om goud te zoeken. Nee, hij verkocht gereedschappen zoals schoffels en bijlen aan de goudzoekers. Hij maakte pas echt fortuin toen hij broeken ging maken uit tentdoek, ze een blauwe kleur gaf en ze als werkkleding aan de goudzoekers ging verkopen. Anders gezegd, Strauss was een specialist in het vinden van trends en er vervolgens flink geld mee te verdienen.

Een onvermijdelijke trend.
Een trend in de westerse wereld is de veroudering van de bevolking. In Amerika gaan de baby boomers zo langzaam met pensioen. Per dag worden daar 10.000 mensen 65 jaar. Een onderneming die daarvan profiteert, is Senior Housing Properties Trust (NYSE: SNH). Deze Real Estate Investment Trust (REIT) kan de komende jaren flink gaan profiteren van de vergrijzing in Amerika. Want met het ouder worden, neemt de behoefte aan zorg toe. Senior Housing heeft inmiddels een portfolio van $5,3 miljard met zo’n 400 gebouwen waaronder bejaardentehuizen, verpleegtehuizen en medische centra in 40 staten in Amerika.

Obamacare.
Het hele medische landschap in Amerika verandert de komende jaren drastisch door de invoering van Obamacare, want het grootste deel van de ouderen is afhankelijk van overheidsvoorzieningen zoals Social Security en Medicare als het gaat om de verzorging van ouderen. Ook in Amerika dreigt dit hele stelsel echter onbetaalbaar te worden, waardoor allerlei veranderingen op de loer liggen. Maar voor Senior Housing kunnen de gevolgen van die veranderingen wel eens meevallen. Ongeveer 94% van de operationele winst van deze onderneming komt uit instellingen die de bewoners uit eigen zak betalen. De bewoners zijn dus niet afhankelijk van overheidssubsidies of andere ondersteuning. Met andere woorden, Senior Housing is maar in beperkte mate afhankelijk van de overheid en heeft wat dat betreft dus niet zo’n onzekere toekomst. Bovendien worden 32% van de gebouwen gehuurd door medische ondernemingen zoals Stryker, Boston Scientific en Quest Diagnostics.

Demografische verschuiving.
Het wekt geen verbazing dat de groep ouderen boven 85 de komende jaren sneller groeit dan de rest van de bevolking. In 2025 zal die groep met 25% zijn gegroeid, terwijl onder 85 de groei maar 15% bedraagt. In de komende vier jaar zal de groep boven 85 met 10% groeien. Deze trend speelt Senior Housing in de kaart en omdat het aandeel zich heel consistent ontwikkelt, is Senior Housing een rustige belegging als u een groeiend dividendrendement op de kostprijs zoekt. Senior Housing groeit immers flink. Vorig jaar wist de onderneming $650 miljoen op de kapitaalmarkt binnen te halen en kreeg het bedrijf nog eens $750 miljoen aan kredieten. Gemeten aan het kapitaal is er van teveel schuld geen spraken met een ratio van 37%. Daarbij heeft de onderneming over de jaren heen de koers van het aandeel zien oplopen, mede dankzij het dividend dat is gestegen van $1,20 in 2000 naar $1,56 nu. Het dividendrendement staat daarbij nu op 6%. Aan koersstijging heeft het aandeel sinds 2000 een gemiddeld rendement van 27% per jaar opgeleverd.

    600_snh.jpg                   

Senior Housing is een prima aandeel voor beleggers, die verzekerd willen zijn van een constant inkomen. Ik zie het aandeel daarom als een lange termijn belegging, waarbij de koersstijging ook nog eens een vermogensgroei bewerkstelligt. Als u meer tips over REIT’s wilt, dan kan The Dividend Factory u op weg helpen. Ook heeft deze nieuwsbrief een aantal medische aandelen in zijn portfolio, die eveneens flink gaan profiteren van de komende vergrijzing.
 

Share this page

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann