Jaargang 2, nummer 51, 10 juli 2013

Dividendaandelen
waar uw kinderen gek op zullen zijn

 

Eric Poelmann

Als u uw kinderen wilt leren hoe geld voor hen kan werken in plaats van het op een spaarrekening te zetten of het op te maken, wat is er dan beter dan ze kennis te laten maken met één of meer solide grote namen in de wereld van de dividendaandelen? Tenslotte was miljardair Warren Buffett 11 jaar toen hij zijn eerste aandeel kocht en diezelfde Buffet bouwde een fortuin op door zich te storten op de meest bekende dividendaandelen in de geschiedenis. Buffett had als 11 jarige het voordeel, dat zijn vader als handelaar in aandelen gekneed was in het aandelenvak. Maar toch, bij Buffett kun je wel stellen “jong geleerd, oud gedaan”. Als je kinderen jong leert welk potentieel de goede dividendaandelen hebben, dan kunnen ze daar later enorm veel plezier van hebben.

De geldsilo van oom Dagobert.
Een aandeel dat zowel u als uw kinderen zal aanspreken, is Disney (NYSE: DIS). Het dividend is de afgelopen 10 jaar 7 keer verhoogd en staat nu op 75 cent per aandeel. Dat is een dividendrendement van 1,2%. De onderneming heeft zijn succes kunnen realiseren dankzij entertainment voor jong en oud en heeft er na de overname van Pixar naast Dagobert Duck nog tientallen karakters bij gekregen. Ook zijn er dankzij andere overnames nog duizenden verhaallijnen bijgekomen. Daarnaast heeft de onderneming op tv gebied in Amerika enkele grote overnames gedaan, waarbij ESPN in het oog sprong door het aanbod van sport entertainment voor volwassenen. En laten we ook niet de themaparken vergeten, waar Disney door prijsaanpassingen elk jaar weer meer uit kan halen. Nu kijken we even naar de waarde-ontwikkeling. Als u als kind de aandelen 50 jaar geleden had gekocht, dan was in die 50 jaar het dividend per aandeel gestegen van 0,104 cent per aandeel toen naar 75 cent per aandeel nu. Ofwel 72.000%. Tegelijkertijd is de koers van het aandeel met 69.700% gestegen van 9,3 cent (na alle aandelensplits) naar $65. Kijken we naar het rendement op de kostprijs (ROK) dan krijgt u nu 75 cent dividend op een aandeel waar u 50 jaar geleden 9,3 cent voor betaald heeft. Als u een kind van 10 een dergelijk aandeel geeft en die houdt dat nog eens 50 jaar vast, wie weet, waar dit aandeel dan staat, als dat kind de 60 jarige leeftijd bereikt.

Het Cupertino effect.
Een ander aandeel waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven is Apple (NASDAQ: AAPL). Ik zie kinderen op steeds jongere leeftijd rondlopen met iPods en iPhones. Zij alleen al zijn goed voor miljoenen sms berichtjes. Maar de smartphone zal door jongeren steeds meer als een echte computer gebruikt gaan worden. En dan heb ik het nog niet over de iPad, waarvan er in het afgelopen kwartaal 19,5 miljoen over de toonbank zijn gegaan. Of over de miljoenen digitale producten, die zijn verkocht via iTunes. En wat te denken van de $12,5 miljard cash flow die de onderneming afgelopen kwartaal heeft gegenereerd en de $145 miljard die Apple aan reserves op zijn balans heeft staan met nul schuld. Apple heeft nu een dividendrendement van ongeveer 3% en een dividendgeschiedenis, die nog maar erg kort is. Maar het heeft er alle schijn van dat Apple zijn aandeelhouders steeds meer waardeert, ook al omdat de onderneming van plan is om voor $100 miljard eigen aandelen in te kopen. Het aandeel heeft een koers/winst-verhouding van ongeveer 9 en als de onderneming erin slaagt met nieuwe innoverende producten te komen, heeft het aandeel een mooie toekomst.

Beide bedrijven kunnen voor kinderen heel leerzaam zijn, omdat het om bedrijven gaat met mooie lange termijn ontwikkelingen en omdat het ook om twee bedrijven gaat, die een behoorlijk alsmaar stijgend dividend uitbetalen.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann