Jaargang 2, nummer 56, 28 juli 2013

 

Goud in een nieuwe uptrend

Eric Poelmann

Afgelopen week liet de goudsector een beweging zien, die we in geen halfjaar gezien hadden. De koers schoot in positieve richting door het 50-daags gemiddelde heen. U kunt het 50-daags gemiddelde zien als een soort lijn in het zand. Het scheidt op korte termijn de trend tussen opgaand en neergaand. Als de koers zich boven het 50-daags gemiddelde beweegt, dan zitten we in een Bull trend. Zit de koers eronder, dan zitten we in een Bear trend. En omdat we er nu boven zitten, heeft het tenminste even uw aandacht nodig.

Mijn tip zit in de lift
Niet dat u nu goud moet gaan kopen. Deze nieuwsbrief besteedt daar geen aandacht aan. Onze aandacht gaat uit naar dividend, maar zoals ik u hier verteld heb, is er een fonds dat aan goud gerelateerd is en dat, ondanks de koersmalaise in goud, een mooi dividend is blijven uitbetalen. Het gaat om The Gabelli Global Gold, Natural Resources & Income Trust (NYSE: GGN). Ik heb u geadviseerd het aandeel te kopen onder $10 en degene die dat gedaan heeft, zit nu al op meer dan 10% winst.

GGN

Het fonds betaalt elke maand een dividend van 12 cent per aandeel en heeft daarmee een dividendrendement van 13,2% op de slotkoers van $10,88 van afgelopen vrijdag.

Kansen op een flinke stijging
Waarom kom ik nu op deze tip terug? Omdat kenners het erop houden dat deze doorbraak wel eens het begin kan zijn van een hele krachtige ralley in de komende maanden. De reden is dat goud enorm oversold was. Een situatie als deze kom je niet vaak tegen. Ter vergelijking kijken we even naar de situatie in de jaren zeventig, toen goud van zijn piek in 1974 met 67% zakte naar een dieptepunt in 1976. Vergelijken we de situatie van toen met die van nu, dan was er nog ruimte voor een verdere daling, zij het een kleine. Interessant was te zien, wat er daarna gebeurde. Het goud steeg met 600%. Niet in één keer. Maar met ups en downs werd de nieuwe trend naar boven ingezet. Kijken we nu even naar de grafiek van ons fonds, dan zien we dat de doorbraak in de eerste 5 dagen stand heeft gehouden. Dat wil niet zeggen dat de koers het 50-daags gemiddelde niet meer zal testen. Misschien zakt hij er nog wel eens kortstondig onder, maar mijn inschatting is, dat dit dan kortstondig zal zijn.

Alsnog kopen
Als mijn inschatting juist is, dan zal de doorbraak vorige week maandag het begin kunnen zijn van een nieuwe trend naar boven. Op weg naar het 200-daags gemiddelde. Wat betekent dit voor Gabelli Global Gold? Als u het koopmoment onder $10 gemist heeft, dan kunt u alsnog toeslaan. U koopt dan een fonds met een dividendrendement van 13,2%. En natuurlijk is dat niet helemaal zonder risico. Maar zelfs als het fonds zijn dividend zou verlagen naar 10 cent per maand, dan heeft u nog altijd een dividendrendement van 11%. Niet te versmaden zou ik zeggen.

Het fonds maakt overigens deel uit van de portfolio van ElkeMaandDividend.nl. In die portfolio zitten nog tal van andere hoog dividend aandelen die elke maand weer dividend uitkeren en waar u als dividendliefhebber uw hart mee kunt ophalen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann