Jaargang 2, nummer 57, 31 juli 2013

 

Pak slaag Microsoft terecht?

Eric Poelmann

Toen Microsoft vorige week de resultaten over het vierde kwartaal bekend maakte, kreeg het aandeel er flink van langs. De koers van het aandeel ging met 12% onderuit. Dat kwam omdat zowel omzet als winst lager uitpakten dan analisten hadden verwacht. Met name de verkoop van de Windows software stelde teleur. Bovendien pakte Microsoft (NASDAQ: MSFT) een verlies van $900 miljoen op zijn Surface tablets. Dat beviel beleggers niet en dus werd Microsoft het slachtoffer van de grillen van de beurs.

Grillen van de beurs
Als de beurs goed geluimd is, dan is zij bereid een hogere koers neer te zetten dan rationeel verantwoord. Maar als de beurs een slechte bui heeft, dan worden aandelen tegen bijna elke prijs verkocht. Beurzen zijn dus niet altijd rationeel. Er zit ook emotie in en soms kun je dus profiteren van extreem optimisme dan wel pessimisme. Wat Microsoft betreft geloof ik, dat de beurs het bij het verkeerde eind heeft. De meeste beleggers denken dat Microsoft alleen Windows verkoopt. Maar Windows is niet het belangrijkste bij Microsoft. Windows is al drie jaar niet meer de nummer 1 winstgenerator. Zelfs al zou Windows bij Microsoft niet meer meetellen, dan nog is het aandeel een koopje met meer dan $20 miljard operationele winst. En als we de twee grootste divisies alleen nemen, dan is het aandeel nog altijd maar tegen 8,5 keer de operationele winst gewaardeerd.

Business to Business
Beleggers denken nog altijd dat Microsoft alleen met consumenten zaken doet, maar dat is niet zo. Microsoft verkoopt software aan ondernemingen. De divisie Servers & Tools bijvoorbeeld, richt zich helemaal op ondernemingen en heeft tenminste vijf activiteiten met meer dan $1 miljard omzet. Twee daarvan groeien met dubbele cijfers. Daarnaast is Microsoft van abonnementen gebruik gaan maken, waarbij klanten regelmatig de abonnementsprijs betalen en daarvoor altijd de nieuwste versies krijgen aangeleverd. De omzet bij Microsoft Office voor consumenten viel het afgelopen kwartaal met 27% terug, maar de omzet van de hele divisie ging met 7% omhoog. De beurs heeft het bij Microsoft dus bij het verkeerde eind. Waar de beurs zich bij Microsoft overigens terecht zorgen over maakt, zijn de mega afschrijvingen op activiteiten die niet tot de core business van de onderneming behoren. Nu is het weer een afschrijving op hardware en er is nog een zorgenkindje. Het Windows platform is gebouwd voor PC’s. Een platform voor de smartphone ontbreekt. Daar domineren Google en Apple de markt, zonder dat Microsoft daar voldoende antwoord op heeft.

Microsoft heeft groeidividend
Als dividendbelegger ben ik echter nog altijd enthousiast over Microsoft. De onderneming is in 2003 gestart met het uitkeren van een dividend van 8 cent per kwartaal en heeft dat inmiddels bijna verdrievoudigd naar 23 cent per kwartaal. En met een pay-out ratio van 36%, is er nog altijd meer dan genoeg ruimte om dat dividend de komende jaren te blijven verhogen. Bovendien legt het dividendrendement van 2,9% een redelijke bodem onder de koers. Als we ervan uitgaan dat de onderneming de komende 10 jaar in hetzelfde tempo zijn dividend blijft verhogen en het dividendrendement zou hetzelfde blijven, dan moet een koers van $90 tot de mogelijkheden behoren. Een aantrekkelijk vooruitzicht.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann